Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spontana uttryck på stadens gator

Annons

Fenomenet gatukonst väcker ofta starka känslor; för många är det som vissa anser vara konst inget annat än ren skadegörelse.
Gatukonsten - som ofta utgörs av klistermärken, affischer och schablonmålningar - har som uttrycksform utvecklats ur graffitin.

– Men gatukonsten är mer lättillgänglig för allmänheten och har ett budskap som är mer accepterat än om man bara målar fritt, säger Johan Efrik, initiativtagare till kulturföreningen Kamouflerad kurbits.
Johan Efrik menar att människor ofta har en konservativ bild av hur staden ska se ut och Kamouflerad kurbits vill arbeta för att olika uttrycksformer ska få utrymme i staden.
Åsa Andersson Broms på kuturföreningen Magasinet var under hösten med och arrangerade en workshop kring gatukonst i Falun.

Hon menar att kulturen är hårt uppdelad mellan finkultur och subkultur. Och det är till den senare som den typen av konst som nu börjat dyka upp hör.
– Rondellhundarna har spritt sig som en reaktion över att några få bestämmer vad det offentliga rummet får innehålla, säger Åsa Andersson Broms.
– Uttrycksformen stöter ofta på motstånd, här i Falun av till exempel Centrala stadsrum.
På Centrala stadsrum, en förening där kommun, köpmän och fastighetsägare i Falun ingår, har man inte haft någon diskussion kring hur spontan konst på stadens gator ska hanteras.

Man menar att det inte funnits någon anledning att beröra frågan.
– Rondellhundarna har inte dykt upp i stadskärnan, säger Åsa Svedjetun, centrumledare.
– Men när det gäller graffiti har vi dock policyn att "klotter föder klotter och klotter föder graffiti". Därför klottersanerar vi centrum en gång i veckan och då tar vi ofta ner även klistermärken.
Åsa Svedjetun välkomnar dock en öppen diskussion kring offentlig utsmyckning och ser fram emot kontakt med olika aktörer framöver.

JOSEFIN MICHANEK

Mer läsning

Annons