Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spökskepp på drift förbryllar

Annons

Det var som taget ur en sjömanslegend.

På lyxjakten som drev utanför Australiens kust var allt i sin ordning: på bordet fanns mat, tallrikar och bestick, en dator var påslagen, liksom radion och motorn. Det var bara en sak som saknades: besättningen.

Båten upptäcktes redan i onsdags av en helikopter, men först på fredagen lyckades räddningstjänsten borda fartyget som planlöst drev omkring och upptäckte då att det inte fanns ett spår av besättningen.

Nu håller man som bäst på med att kartlägga den 12 meter långa katamaranens resrutt, via dess GPS-system.

Räddningstjänsten har inte lyckats finna någon naturlig förklaring till försvinnandet. Det blåste rejält i området, men inte extremt. Flytvästarna var kvar ombord, men det fanns revor i ett av båtens segel.

Om inte sökandet efter besättningen ger resultat som förklarar gåtan förblir "spökskeppets" öde ännu ett av havets olösta mysterier.

Händelsen påminner om fallet med segelfartyget Mary Celeste. Fartyget upptäcktes den 4 december 1872, då det drev omkring i farvattnen utanför Portugal.

Besättningen på tio man var försvunna. Det fanns inga uppenbara ledtrådar till vad som hade hänt dem, bortsett från att kompassen var trasig och en livbåt saknades. Dricksvattnet och maten var dock ombord.

Besättningen på Mary Celeste återfanns aldrig, och berättelsen blev med tiden mytomspunnen. Spekulationerna om vad som hänt de ombordvarande blev allt fler och allt mer fantasifulla.

Myteri, piratöverfall eller illasinnade utomjordingar är några av teorierna.

För övrigt fortsatte Mary Celeste att segla, med ny besättning i ytterligare tolv år, tills hennes sista kapten försökte sänka henne utanför Tahiti för att erhålla försäkringspengar. Planen som misslyckades då fartyget fastnade på ett korallrev. Vraket återfanns 2001 av en expedition.

TT

Mer läsning

Annons