Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spökryttaren slet inte på lyset

Annons

Ett av dessa visar en man sittandes på en motorcykel och bredvid finns en notering som säger: "Spökryttaren eller dödsryttaren från Brusala". Onekligen formuleringar som lockar till nyfikenhet.

Lite grävande visar att motorcyklisten var en man vid namn Samuel Nordmark och att han bodde i den lilla byn Nordanbäck belägen mellan Bomsarvet och Brusala.

En som minns honom är Jarl Lenne från Ängesgårdarna.

- Spökryttaren hörde man mycket talas om när jag var ung. Smeknamnet tror jag kom sig av att han aldrig hade lyset tänt på motorcykeln utan körde helt i mörker, berättar Jarl.

- Han var också en duktig mekaniker och ibland åkte vi till honom för att få hjälp med våra egna maskiner. Då öppnade han dörren och vi körde rakt in i köket som var hans verkstad.

Samuel Nordmark bodde alltså i Nordanbäck med sin bror Valentin. Bägge var två synnerligen storväxta karlar men till temperamentet var de olika. Om Valentin var den snälle så var Samuel mera illmarig och deltog ofta och gärna i bysamfällighetens möten enkom för att starta diskussioner.

Gustav Tysk från Kvarnsveden minns också Samuel Nordmark.

- Jag var hem till honom vid några tillfällen och på köksbordet låg nästan alltid en bilmotor han höll på att reparera. I ena hörnet fanns ett litet utrymme som han och brodern använde som middagsbord. Köket var definitivt mera verkstad än kök, minns han.

- Ibland kunde man också möta honom åkande efter vägarna på sin motorcykel, och aldrig att han hade lyset tänt. Det var väl någon fix idé han hade antagligen.

Olle Hedberg från Smedsbo kan tillägga att Samuel Nordmark i sin ungdom hade egen verkstad inne i Falun. En rörelse som dock inte bar sig utan gick omkull efter en tid.

- Men otroligt duktiga på motorer var både han och brodern.

Det berättas också om att bröderna Nordmark var nudister och inte sällan ägnade sig åt höhässjning på åkrarna, som låg alldeles intill gamla järnvägen mellan Borlänge och Falun, klädda som Gud skapat dom. Något som lär ha både roat och oroat dåtidens tågresenärer.

Spökryttare Nordmarks motorcykelintresse kom dock att bli hans död. Under 1950-talet omkom han då han i Brusalabacken med sin motorcykel kolliderade med en personbil.

Därmed var historien om Spökryttaren från Brusala all.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons