Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spöken i dagsljus

Annons

Att döma av tidningsreferaten så tycks Peter Hultqvist (s) ha riktigt demagogiska talanger.

Regeringen vill nämligen, enligt en upprörd och protesterande Hultqvist, införa "dagsböter" för dem som inte söker tillräckligt många jobb. Hans argumentering är verkligen osaklig.

För det första är en indragen ersättning naturligtvis inget bötesstraff. För det andra är finansministerns förslag om en indragen a-kassedag betydligt billigare för den arbetslöse än tidigare gällande sanktionssystem.

Enligt gamla regler ska den som inte sköter jobbsökandet drabbas av sänkt understöd med 25 procent under 40 dagar. Finansministerns förslag kostar alltså ungefär en tiondel av vad socialdemokraternas regler kostar för den arbetslöse. Så varför är socialdemokraterna så upprörda? Var fanns deras protester när de gamla hårdare reglerna infördes?

"Högerregeringen försök krossa fackföreningsrörelsen" med hjälp av förändringarna inom arbetsmarknadspolitiken, hävdar de.

Hur kan dessa förändringar krossa fackföreningsrörelsen? Står och faller verkligen LO med några trots allt marginellt ändrade regler för a-kassan? Här kan man verkligen tala om att frammana spöken mitt på ljusa dagen.

Om ett par år kan vi bedöma effekterna av alliansens arbetsmarknadspolitik. Den förra regeringens politik, som lämnade alltför många utanför, har vi ju redan settfacit för.

AE

Mer läsning

Annons