Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Splittrad syn på dataintrånget

Annons

Uppförstorat pojkstreck eller ett upprörande lågvattenmärke?

Meningarna på ledarsidorna går isär om dataintrånget hos socialdemokraterna.

Tingsrättens domar i den uppmärksammade härvan om folkpartiets dataintrång i socialdemokraternas interna datanät väcker skilda reaktioner på ledarplats.

Folkpartisternas agerande är och förblir ett upprörande lågvattenmärke, anser Helsingborgs Dagblad, oavhängig, som förvånas över att just folkpartiet _ av tradition förkämpe för individens okränkbarhet _ ertappats med "fingrarna, nej hela huvudet i den röda syltburken".

Moderata Norrbottens-Kuriren anser i stället att affären fått alldeles för stora proportioner och kallar det pojkstreck och ungdomligt oförstånd, "knappast ett värre brott än fortkörning".

Även oberoende liberala Dagens Nyheter påminner om att det hela började med "två unga ivriga män som mest på lek tävlade med varandra i smartness". Men de förutsättningarna kommer att finnas igen och förhoppningsvis finns det då spärrar hos deras överordnade, skriver DN.

De flesta ledarskribenter är ense om att ett moraliskt ansvar måste utkrävas _ även i de fall där juridiken friar de inblandade. "Det gäller till exempel Johan Jakobssons underlåtenhet att underrätta socialdemokraterna om att deras lösenord befann sig på vild drift", skriver Göteborgs-Posten, oberoende liberal.

Och väljarnas dom är entydig, anser oberoende socialdemokratiska Aftonbladet som skriver att Jakobsson lämnar efter sig "ett parti som är skandaliserat, och vars opinionssiffror är urdåliga".

Centerpartiska Skånska Dagbladet drar slutsatsen av historien att partierna har ett gemensamt intresse av att "hålla rent från skumraskmetoder i valrörelserna". Efter det som hänt borde partisekreterarna sätta sig ned och försöka enas om en hederskodex, anser tidningen.

TT

Mer läsning

Annons