Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spisbrödsfabriken blev stort svartbygge

Annons

Enligt detaljplanen får byggnaden bara användas till småindustriändamål. Men när spisbrödsfabriken slog igen började Dalviks Kvarn att hyra ut de tomma utrymmena.

1997 fick bolaget ett tillfälligt bygglov till 1 december år 2001 för att hyra ut 400 kvadratmeter som butik och 140 kvadratmeter till kontor.

Men Dalviks Kvarn fortsatte att hyra ut mer yta än man hade lov till. I dagsläget används 900 kvadratmeter för handel och 170 kvadratmeter till kontor. Dessutom har boxningsklubben Falu Stöten flyttat in och använder 250 kvadratmeter ytterligare i byggnaden. Det innebär att 780 av de kvadratmeter som används i dag aldrig haft något bygglov.

Så här får det bara inte gå till ansåg byggnadsnämnden. Den beslutade att Dalviks Kvarn måste betala 24 480 kronor i straffavgift till kommunen och 19 250 kronor i tilläggsavgift till länsstyrelsen för tilltaget.

Men ingen av Dalviks Kvarns hyresgäster behöver vara oroliga för att ha bott i svarta lokaler. De får vara kvar ett tag till då byggnadsnämnden beslutade att ge alltsammans ett tillfälligt bygglov till sista december år 2006.

Därefter kan det vara dags att ändra på detaljplanen för området då det även finns planer på nya bostäder i omgivningarna. Då avgörs vad som i framtiden får finnas i gamla spisbrödsfabriken.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons