Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spirande lektionssal

Annons

- Vi får ha vissa lektioner i kemi, biologi och fysik här i stället för på skolan. Man lär sig jättemycket för lärarna är ju proffs, säger Jonatan Jans, årskurs sju på Olympicaskolan.

Den här veckan tillbringar han två skoldagar på Garpenbergs skogsforskningscentrum i stället för att sitta inne i klassrummet och lösa uppgifter.

Projektet där Olympicaskolan köper fältundervisning av Högskolan Dalarna är helt nytt och Jonatan Jans och hans klasskompisar är de första som får göra experiment i labbet och i skogarna runt omkring utvecklingscentret.

- Med olika experiment lär sig eleverna de grundläggande kunskaperna i naturorienterade ämnen. För oss på högskolan handlar det om att få barn och ungdomar intresserade av naturvetenskap, säger Anders Lindström, forskningsledare på Högskolan Dalarna.

Årskurs sju från Olympicaskolan fick under veckans lektioner lära sig hur man mäter PH-värde genom att själva gå ut i markerna och samla in material.

- Vi ska hämta jord från en gräsmatta och från skogsmark och vi ska hämta vatten från en damm. I morgon ska vi mäta PH-värdet på det vi samlat in, konstaterar Jonatan Jans.

Eleverna fick dessutom sätta sina egna tallplantor. Några av plantorna ska de närmaste veckorna växa i en ljus miljö och några av dem får stå i fullständigt mörker.

- Sedan ska eleverna titta på sina plantor och jämföra hur de klarat sig. Det handlar om att lära sig vad fotosyntesen är och hur förutsättningarna för alla livsformer på jorden ser ut, säger Anders Lindström.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons