Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spionage gjorde susen

Annons

- Visst händer det fortfarande att folk lägger avfallet fel, men min uppfattning är att det har blivit mycket bättre nu än det var tidigare. Ludvikaborna sköter sig bra, berömmer tillförordnade renhållningschefen Anders Hammarbäck.

Det var i början av mars månad som tidningen kunde avslöja att Ludvika kommun, liksom många andra ute i landet, stod i begrepp att engagera kameraförsedda spioner vid behållarna för återvinningsbart avfall. Åtgärden vidtogs i samverkan med Svensk Förpackningsinsamling.

I det läget var det illa ställt med ordningen vid flera stationer. Det var inte ovanligt att mindre nogräknade personer dumpade såväl gamla bilbatterier som uttjänta datorer, ja till och med blötsopor vid sidan av behållarna.

På sina håll uppstod således illegala tippar med miljöfarligt avfall i kombination med en stinkande lukt. Personal från tekniska kontoret hade fullt upp med att röja och köra det oönskade materialet till Björnhyttan.

- Spionen "var på" ett antal personer som tillrättavisades och vissa blev även fotograferade. Men vad jag vet var det inget av dessa fall som gick vidare till åklagare, fortsätter Hammarbäck, som hoppas att den positiva trenden ska fortsätta.

Samtidigt kan han meddela att även de interna kraven har skärpts. Personal åter hela tiden runt och ser till att det är snyggt vid behållarna.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons