Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPI kämpar i motvind för att ta sig tillbaka

/
  • Hit men inte längre. SPI fick ingen plats i valtältet, vilket partiets företrädare Sonja Hjelm och Lars Westerlund beklagar.

Annons

VINJETT: VAL 2010

SPI satt i Faluns kommunfullmäktige under åren 1998-2006.

Men vid valet 2006 tappade partiet hälften av sina väljare - från 1 159 röster till 656 - och fick lämna "finrummet".

Nu jobbar partiet hårt för att ta sig in i fullmäktige igen, men det hela sker med ganska små resurser. Något partistöd har man inte och med bara 40 medlemmar är det ekonomiska utrymmet även i övrigt ganska litet.

SPI har varken haft råd med att skaffa en egen valstuga på Stora torget, eller göra ett utskick till Faluns hushåll med valsedlar och annan information.

- Vi hade hoppats få sitta i valtältet, men fick inte göra det då detta bara är till för partierna i kommunfullmäktige. Att vi inte fick plats i tältet kan faktiskt bli helt avgörande i vår jakt på mandat, menar Lars Westerlund.

Partiet har också haft svårt att få tillstånd av polisen för att hålla torgmöten på Stora torget och Geislerska parken, då man var sena in med sina ansökningar.

- Det får vi ta på oss. Nu försöker vi lösa det hela med att vara mera ambulerande på Faluns gator och träffa människor på det sättet, säger Lars Westerlund.

SPI jobbar främst med att aktivt stödja, förbättra och underlätta äldre människors och funktionshindrades levnadsvillkor.

Partiet vill på alla sätt vara med och påverka utvecklingen inom äldreomsorgen i kommunen och höja livskvaliteten för de äldre. Man vill också stödja funktionhindrades situation på arbetsmarknaden, inte minst genom en nära samverkan med kommunens föreningar för funktionshindrade.

- SPI driver också på att tidigare givna löften om värdefasta pensioner ska stå fast. De diskriminerande skatterna måste också bort, säger Sonja Hjelm, vice ordförande.

Om ni skulle gå och bli vågmästare. Vilket block skulle ni välja att stödja?

- Något sådant besked kan jag inte lämna i dag. Vi vill främst ha bra gehör för de frågor vi själva driver, det är viktigast, slutar Lars Westerlund.

Mer läsning

Annons