Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spi: Bidragstagare ska jobba i vården

Annons

Spi kom fram som det parti som särskilt skulle värna frågor som rör de äldre. I Falun ingår spi i den borgerliga koalitionen mellan sex partier och har inte utmärkt sig för att driva dessa frågor med någon större tyngd. Men det är kommunens ekonomi som har gjort att partiet i bland röstat mot de äldres intressen, förklarar Kurt Åström.

Inför nästa mandatperiod lovar han dock att försöka driva sina väljares intressen så långt det går. För det krävs pengar och spi vill därför skala bort allt partiet anser som onödigt som exempelvis ekonomiskt stöd till FFF och högskolan. Det innebär bland annat att inte engagera sig i ett nytt kårhus.

- Sådant där ska vi inte hålla på med. Högskolan är statens sak, säger Kurt Åström.

Spi vill bygga ut hemtjänsten så att alla som vill bo kvar hemma ska kunna göra det. För att få personal vill partiet att man använder sig av arbetlösa som går på a-kassa och andra bidragstagare. Det är bättre än att hålla på med konstlade arbetsmarknadsåtgärder tycker partiet.

- Det måste finnas möjligheter att kräva något av folk som får bidrag. Det är bara bra om de får något att göra för folk måste få känna sig nyttiga, säger Kurt Åström.

Han vill också ha fler invandrarkvinnor i vården.

- De har ju en liten annan inställning till äldre människor än vad svenskarna har, säger han.

Bidragstagare och däribland också invandrarna skulle kunna göra en stor insats i skolan där fler vuxna behövs, tycker Kurt Åström.

Närvaro i skolan och gott uppförande av eleverna är naturliga krav påpekar spi och anser att alla måste hjälpas åt. Partiet vill bland annat att kommunen i samarbete med landstinget skapar någon form av föräldrautbildning.

Vad gäller de äldre vill spi också att anhörigvårdare får ersättning för extrakostnader. De som behöver bör också få mer än tio timmars avlastning i veckan.

- Anhörigvårdarna sparar stora pengar åt kommunen och det vore inte fel om de också fick betalt i någon form för sin insats, säger Kurt Åström.

Partiet vill också starta ett seniorcentrum som skulle fungera som motsvarigheten till ungdomsgårdarna, men med den skillnaden att de äldre i största möjliga mån själva skötte ruljangsen.

Mer läsning

Annons