Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spexet är Fridas stöd

Annons

Nu läser Frida musikvetenskap på högskolan, i botten har hon en lärarexamen. När hon startade sina studier var det en sak hon visste säkert, det var att hon skulle gå med i spexet.

Under de tyngre perioderna i studentlivet är det engagemanget i studentspexet som hjälpt henne.

- Det är ett sätt att andas, det har blivit en del av mitt liv och det har hjälpt mig med allting jobbigt i livet, säger Frida som tror att många dras till studentspexet för att ha något annat att göra utanför studierna.

- Det är också många som kan utnyttja deltagandet i sina egna utbildningar, exempelvis de som går medieprogrammet, säger hon och förklarar att de gör det mesta själva som exempelvis affischer.

I studentspexet blandas skämt med sång, dans och teater. Och om någon ropar det magiska ordet omstart, vilket ska göras när något är väldigt bra, då ska också denna speciella scen göras om men på ett annat sätt.

Gruppen som står på scenen i rampljuset är relativt liten, men gruppen bakom desto större.

- Vi är åtta i styrelsen men totalt närmare 60 studenter som arbetar med detta, berättar Frida som själv suttit med i styrelsen tre gånger, först som informationsansvarig, sedan som vice ordförande och nu som ord- förande.

Vad handlar studentspexet om?

- Det är en blandning mellan teater och musikal. Vi utgår från någon historisk händelse, vi har exempelvis haft om Gustav Vasa, sedan berättar vi på annat sätt, säger hon som inte vill avslöja någon information om kommande föreställningar.

Däremot berättar hon att innehållet ofta består av kärlek, svek, roliga episoder och maktspel.

Vad är svårast med studentspexet?

- Det svåraste är att få alla delar att gå ihop, det är en ideell förening där vi gör allt själva. För att lyckas måste vi också visa upp oss för att det ska komma tillräckligt mycket folk till föreställningarna.

När blir nästa föreställning?

- Premiären blir vecka 19 i Borlänge, nu tränar vi cirka två gånger i veckan. Varje träningstillfälle blir på cirka två-tre timmar och sedan mer ju längre fram mot premiären vi kommer.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons