Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrupsvatten kan vara för salt

Annons

Dessa två vatten utmärker sig i en undersökning av bordsvatten som gjorts vid Lunds universitetssjukhus.

Mineralvatten på aluminiumburk kan också vara skadligt då aluminium fälls ut.

Ingegerd Rosborg, dricksvattenforskare har undersökt 33 olika sorters bordsvatten, varav fem från Spendrups.

Hon är knuten till avdelningen för yrkes- och miljömedicin vid Lunds universitetssjukhus, där professor Bengt Nihlgård för ett år sedan initierade forskningsprojektet. Hon vill införa gränsvärden för bordsvatten.

Att dricka bordsvatten blir allt mer populärt. På tio år har konsumtionen stigit med 69 miljoner till 161 miljoner liter, i genomsnitt 8,4 liter per år.

Avsikten var att analysera innehållet i ett antal olika bordsvatten. 15 olika ämnen har analyserats i 33 olika bords- och mineralvatten. Spendrups har levererat fem av de undersökta produkterna, Linné, Loka, Soda, Vichy och Vittel.

Studien är i första hand intressant för storkonsumenterna, de som dricker två liter eller mer varje dag och de blir allt fler då det i sportsammanhang blivit trendigt med vatten, allt fler väljer vatten istället för lättöl till maten och så har vatten blivit lite av ungdomskult.

Salttillsatserna i Spendrups Soda och Vichy, samt aluminiumet i Carlsbergs Ramlösa, visade att dessa tre produkter utmärkte sig negativt.

- För en person som dricker två liter om dagen skulle saltintaget motsvara cirka 40 procent av dagsintaget, skriver Ingegerd Rosborg i Livsmedelsverkets tidning Vår föda och rekommenderar storkonsumenter att avstå från Spendrups Soda och Vichy.

Spendrups Soda och Vichy överskrider det föreslagna gränsvärdet vad gäller natrium, klorid, fluor och bikarbonat.

Ett annat Bergslagsvatten, Stråssa Källa, är ett bordsvatten som tidigare innehöll höga halter av tungmetallerna uran, kvicksilver, kobolt och kadmium och detta berodde på att vattnet togs ur den gamla gruvan.

Efter att Stråssa fått sitt vatten analyserat så bytte de vattenkälla.

Forskning har också visat att innehållet i ett och samma bordsvatten, om det är kolsyrat, skiljer sig beroende på om det är tappat på aluminiumburk eller flaska. Här avslöjades Ramlösan.

- Aluminiumburkar förefaller olämpliga för kolsyrade drycker på grund av risken för utlösning av aluminium vid det låga pH som uppkommer på grund av koldioxidinsprutningen, skriver Ingegerd Rosborg.

Aluminium misstänks vara en toxisk metall som har satts i samband med för tidigt åldrande av hjärnan vilket dock återstår att bevisa.

Marknadstvåan Carlsbergs Ramlösa utmärker sig mot marknadsledande Loka genom högre halt av natrium och hög halt fluor, aluminium och koppar.

Ramlösan på burk hade mycket hög aluminiumhalt och Ramlösaburken kommer med de nya EU-reglerna att bli försedd med en varningstext som säger att vattnet inte ska ges till barn under sju års ålder på grund av fluorhalten.

Det som särskiljer Lokavattnet från Ramlösan är halterna av kalium, kalcium, järn, magnesium och mangan. Manganet och kaliumet ligger över det föreslagna gränsvärdet.

NLT har via Spendrups informationschef Maria Nordlöf begärt en kommentar från Spendrups till undersökningen och återkommer när Spendrups är beredd att kommentera undersökningsresultatet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons