Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups vill lösa in badet och folkparken

Annons

-I år bygger vi en ny tappningsanläggning för plastflaskor och det är en investering på över 100 miljoner kronor. 2007 planerar vi att bygga ut brygghuset och vi kommer i framtiden att behöva en ny infart till bryggeriet. Då ligger badhuset i vägen.

-Framför allt vill vi ha möjlighet att kunna expandera norrut och där bygga nya lagerytor. De gamla lagren använder vi ju för produktion, säger Jens Spendrup till NLT.

Bryggeridirektören berättar att han för någon månad sedan skickade brevet till kommunledningen.

-Jag har inte fått något svar ännu men vi måste få ett svar under 2006. Det är inte så att vi ska börja med nya utbyggnader i morgon men när det blir aktuellt nästa gång måste vi ha klart med de här frågorna.

För cirka tio år sedan var det tal om att Spendrups skulle bygga på industriområdet Skakelbacken på andra sidan riksvägen. Jens Spendrup utesluter inte byggande där men helst vill bryggeriet bygga ut i direkt anslutning till bryggeriet.

-Det handlar om att göra det som är bäst och vi bedömer att det allra bästa vore om vi kan expandera vid bryggeriet så vi får en sammanhållen arbetsplats. Det är inte så enkelt att dela bryggeriet i två delar och dessutom skulle det medföra ganska dyrbara transporter.

Jens Spendrup säger sig inte ha en aning om vad befolkningen i Grängesberg kan tänkas ha för åsikter om planerna.

-Det är säkert många som vill tycka till om detta men jag måste få beskriva vilka behov vi har.

Kan en rivning av folkparken vara en känslig fråga?

-Jag vet inte. Jag har inga begrepp om i vilken grad folkparken används i dag.

Kan en lösning vara att flytta folkparken?

-Det kan jag tänka mig om det finns behov av en folkpark i Grängesberg och kommunen säger ja till våra önskemål, svarar Jens Spendrup.

Han berättar att Spendrups inte kan bygga ut sitt andra bryggeri, Vårby i Huddinge kommun.

-På ena sidan ligger motorvägen E 4 och på andra sidan Mälaren och ingen av dessa går det att flytta på. Det är inte heller någon hemlighet att vi på senare år koncentrerat de stora investeringarna till Grängesberg. Det har spekulerats i att vi skulle stänga i Vårby och ha allt i Grängesberg men det är inte aktuellt i dag. Vi siktar på att behålla båda bryggerierna.

-Det har nu startats en vanlig demokratisk process där man ska ta hänsyn till allas intressen. Vi lever av att ha arbetsplatser och bryggeriets intressen måste ha viss betydelse, tycker Jens Spendrup.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons