Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups trängt

Annons

Regeringens alkoholutredare Kent Härstedt (s) vill i praktiken att svensken ska dricka mer sprit från Systembolaget och därmed att svensk alkoholpolitik ändras från svagt till starkt i glaset.

Spendrups vill att svensken ska dricka alkoholsvagare drycker som öl eller vin av folkhälsoskäl, helst då dyrt premiumöl från Spendrups.

Spendrups konkurrenter vill att svensken ska dricka lågprisöl, och Spenrups förlorar marknadsandelar.

På systembolagsmarknaden håller Carlsberg med sitt lågprisöl Blågul nu på att gå ikapp Kopparbergs Sofiero Original. I juli sålde Carlsberg 2,2 miljoner liter Blågul och Kopparbergs 2,4 miljoner liter Sofiero.

I Norge där bryggerinäringen också skakas av lågpriskrig och högre ölskatter än i Sverige så försöker bryggeriarbetarna på Hansa Borg Bryggeri i Bergen att undvika permitteringar. De vill rädda sina jobb med att arbeta 25 timmar gratis övertid resten av året. Hos Hansa Borg i Sarpsborg har de gått med på lönesänkningar på mer än 2,5 procent och ända upp till 22 procent. Hansa Borg är en del i den nordiska bryggaralliansen med Spendrups och Bryggerigruppen.

Danska Harboe som med sitt lågprisöl Harboe Pilsner ligger sexa på systembolagets topplista satsar stenhårt. För Harboe har Sverige blivit en av danskens viktigaste marknad.

I Danmark är lågpriskampen också hård. Spendrups partner Bryggerigruppen har vunnit lågprismarknaden i dagligvaruhandeln. Giganten Carlsberg är fullt upptagen med att strukturera bland alla företagets nyförvärvade bryggerier runt om i världen. En omstrukturering som kostat bryggeriarbetare jobben i Göteborg och Stockholm.

Danska öltrean Harboe har efter att Carlsberg lämnat ifrån sig sin ägarandel i Harboe chockat Danmark med beskedet att Danmark och Nordens största lågprisbryggeri ska byggas i Skælskør.

Bryggeriet kommer att kunna producera 5,5 miljoner hektoliter öl, tre gånger så mycket som Spendrups kapacitet.

I Danmark spekuleras det i att Harboe också söker en internationell partner och där nämns Interbrew, Scottish & Newcastle och SABMiller. Kopparbergs bryggeri som tidigare talat om att söka internationellt samarbete är kanske en del i planerna.

Danska Carlsbergs kapacitet i de danska bryggerierna i Fredericia och Valby är sex miljoner hektoliter så Harboe är en riktig utmanare.

Carlsberg har under sommaren fortsatt att köpa kapacitet och äger nu 50 procent av det kinesiska provinsbryggeriet Lanzhou Huanghe Brewery med en kapacitet på 2,5 miljoner hektoliter.

Carlsberg slåss på allvar om den internationella arenan där storfussionerna avlöser varandra. Den senaste jättefusionen är att amerikanska Coors och kanadensiska Molson gått samman.

De nordamerikanska byggerierna Coors och Molson bildar världens femte största bryggerikoncern. Redan spekuleras det i nya jättefusioner där Coors, Molson, Carlsberg och Scottish & Newcastle ingår.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons