Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups tar marknad

Annons

För andra månaden i rad är Spendrups större än Kopparbergs på Systembolaget.

Det visar Systembolagets försäljning för maj månad. Trots detta så ligger dock Kopparbergs mätt på hela årets försäljning en knapp procentenhet före Spendrups.

Kopparbergs ölförsäljning på Sytembolaget minskade två procent i volym under maj månad men trots detta så har Kopparbergs marknadsledande öl Sofiero Original enligt bryggeriets egna uppgifter ökat med 2,8 procent.

Det är danska Carlsbergs återtåg på marknaden som är orsaken till att Kopparbergs kurva bröts. Carlsberg har sedan ett par månader prissatt den gamla ölettan Pripps Blå lika lågt som Kopparbergs Sofiero Original. Pripps Blås försäljning har ökat starkt och är nu det fjärde största ölet på Systembolaget. Om ökningen håller i sig under sommaren så pekar mycket på att Pripps Blå, snart går om Spendrups varumärke Norrlands Guld Export.

Den nya lågpristillverkaren i Sverige heter Åbro som har två öl under nio kronor, så av de svenska bryggerierna har Åbro ökat mest.

Spendrups försäljning har volymmässig gått 14 procent bättre i år jämfört med samma period i fjol. Systembolagets försäljning av starköl ökade totalt sett med med 6,8 procent så det innebär att Spendrups tar både volym och marknadsandelar.

Carlsberg verkar med sin omfokusering till sina svenska produkter ha passerat sina bottennoteringar och under maj så ökade volymen sex procent. Trots detta är Carlsbergs volymtapp under januari till maj hela 13 procent.

Mer läsning

Annons