Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups tappar

Annons

Vårens beslut att dra ned på Spendrups personalstyrka i Grängesberg och Vårby var en anpassning till ändrade införselregler. Nu måste det till ytterligare åtgärder.

Den svenska bryggerimarknaden fortsätter att präglas av den växande legala och illegala gränshandeln med öl.

Enligt de undersökningar som Spendrups hänvisar till så privatinfördes och smugglades 83 miljoner liter öl in i landet första halvåret. Det är något mer än vad Systembolaget sålde i sina butiker.

Totalt minskade den svenska bryggerimarknaden med 6 procent under perioden. Mest minskade försäljningen av folköl (-13 procent) och lättöl (- 8 procent).

Minskningen är störst i detaljhandeln (-9 procent). Restaurangmarknaden minskade med 3 procent och Systembolagets försäljning minskade med 1 procent första halvåret.

Spendrups bedömer att gränshandeln parat med sommarens dåliga väder och detaljhandelns direktimport av egna varumärken är samverkande faktorer som slår hårt mot Spendrups.

Spendrups marknadsandelar på öl har minskat till 25,1 procent (27,6 procent 2003) och minskningen är som NLT noterat störst på Systembolaget där lågpriskrig råder. Spendrups marknadsandel på vatten är 28,9 procent (31,2 procent). Spendrups läskvolymer har också sjunkit till 15,5 procent (17,2 procent). Spendrups nettoomsättning rasade därmed med nio procent till 927 miljoner kronor men Spendrups redovisar ändå en vinst på 23 miljoner kronor, jämfört med åtta miljoner i fjol.

Det relativt goda resultatet beror i huvudsak på ett omfattande besparingsprogram med vårens reducering av arbetsstyrkan som drabbade över 30 anställda i Grängesberg men också anställda i Vårby.

Även försäljnings- och administrationskostnader har minskat, med 4 procent jämfört med föregående år.

- Vårens neddragning var en anpassning till den effekt vi bedömde skulle komma av ökade införselkvoter och EU:s utvidgning i maj.

- Nu är vi ännu mer bekymrade. Först föreslog alkoholutredaren bara sänkt spritskatt men nu har finansminister Bo Ringholm inte ens med den alkoholskatten i budgetförhandlingarna.

- Det betyder att ölskatterna troligtvis blir intakta och det är inte bra för skatteintäkterna, folkhälsan och det förvärrar läger för bryggeriindustrin. Vi har ännu inte vidtagit åtgärder för att möta en ytterligare nedgång. Vi har gjort ett steg men kommer att tvingas vidta ytterligare åtgärder, säger ekonomichef Göran Hesseborn.

- Vi har inte startat denna process utan har ännu bara tankar om en auktionsplan, säger Hesseborn.

Han säger att frågan om nedläggning i Grängesberg inte står på dagordningen utan det som kommer blir i form av ytterligare personaljusteringar.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons