Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups tappade marknadsandelar

Annons

Bryggerimarknaden har i flera år präglats av att svensken köper allt mindre folk- och lättöl, men allt mer starköl och vatten.

- Minskningen accelererade under tredje kvartalet i år för alkoholsvaga öl, konstaterar vd Jens Spendrup, som vill slå fast att detta beror på kraftigt ökad gränshandel och att detta är svensk bryggerinärings stora problem.

Försäljningen av folköl har sjunkit i år med 15 procent och lättöl med 9 procent. Minskningen på öl är störst i detaljhandeln som gått ner med 9 procent. Restaurangmarknaden minskade med 1 procent och Systembolagets försäljning minskade med 2 procent.

Utöver gränshandeln har konkurrensen ökat genom att detaljhandlarna börjar med egen lågprisimport med egna varumärken inom exempelvis läsk- och vattenområdet. Därtill påverkades volymerna av sommarens dåliga väder.

För Spendrups del så har året hittills varit tufft, omsättningen har sjunkit med hela nio procent, till strax under två miljarder.

Spendrups tappar marknadsandelar på främst systembolagsmarknaden, inom dagligvaruhandeln och på Loka som förlorar mot lågprisvatten och på läskområdet av utlandstillverkad läsk.

Det enda glädjeämnet, om det nu är ett, är att ölexporten till gränshandelsbutikerna rakat i höjden.

Trots tuffa tider har vinsten ökat från 59 till 70 miljoner kronor.

- Det relativt goda resultatet beror i huvudsak på ett omfattande besparingsprogram som inkluderar reducering av arbetsstyrkan, säger Jens Spendrups.

För Skatteverket i Ludvika som tar in dryckesskatter till statskassan är delårsrapporten en dyster läsning. Spendrups bidrag till statens finanser har minskat med 127. Hittills i år har Spendrups genererat dryckessakatter på 507 miljoner kronor.

Att Spendrups tänker bita sig kvar på svensk marknad syns i att bolaget trots tiderna fortsätter att investera, 10 miljoner mer än i fjol och för 87 miljoner kronor hittills i år i maskiner och fordon.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons