Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups söker statligt bidrag

Annons

Inom kort kommer Spendrups Bryggeri att få besked:

Bifall eller avslag på ansökan om statligt bidrag till storbygget i Grängesberg?

- Vi tar upp ansökan på nästa beslutsmöte som hålls nu i april.

Det säger Wilhelm von Seth, chef vid Nuteks enhet för företagsstöd.

Nutek (Närings- och teknikutvecklingsverket) har i år en budget på 200 miljoner kronor för utbetalning av regionalt utvecklingsbidrag.

- Hittills har vi förbrukat ungefär 40 miljoner. Årligen får vi in cirka 60-70 ansökningar. En del avslår vi och en del dras tillbaka men vi brukar bevilja omkring 50 ansökningar, berättar von Seth.

Nutek har redan gett Spendrups så kallat igångsättningstillstånd för bygget. Innebär det att de har större möjligheter att få bidrag?

- Nej, det är ett sätt för oss att friskriva oss från ansvar. Spendrups får möjlighet att sätta i gång investeringen innan ansökan behandlats men måste se till att de kan finansiera den på annat sätt om det inte blir något bidrag, förklarar Wilhelm von Seth.

Spendrups tänker investera 41,7 miljoner kronor i en så kallad plockcentral med inneytor på 6 616 kvadratmeter. Här kommer cirka 40 personer att jobba.

Bolaget har ansökt om tio miljoner kronor i statligt stöd och länsstyrelsen har i ett yttrande tillstyrkt ansökan.

Ledningen för bryggeriet ser med förväntan fram mot Nuteks beslut. Logistikchefen Jörgen Forsberg berättar att man så smått börjat förbereda för bygget.

- Vi har börjat riva tälten och förhoppningen är att bygget kan starta under april.

Hos Nutek är det Wilhelm von Seths enhet som tar fram information och underlag kring ansökan samt förslag till beslut.

- Ärendet presenteras för den regionalpolitiska nämnd som är knuten till Nutek och beslutet tas sedan av vår generaldirektör Kjell Jansson, upplyser Wilhelm von Seth.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons