Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups släpper veteöl

Annons

- Det är gyllengul, aningen fruktigt doftande och smakande brygd. Dessutom lite extra sprudlande, så som veteöl brukar, tack vare den dubbla jäsningsproceduren, berättar bryggmästare Johan Spendrup.

Spendrups brygger i år sex olika julöl.

- Wisby Vinter Weiss är dock inte något renodlat julöl. Tanken är, som namnet antyder, att detta öl ska finnas tillgängligt hela vintersäsongen. Sedan får vi se hur vi gör till sommaren, säger Johan Spendrup, som dock inte bjuder ölet till försäljning ännu i våra trakter.

Wisby Vinter Weiss säljs på Systembolaget endast i Stockholms län och på Gotland på grund av att det ännu så länge bara bryggts i mindre volym.

På Gotland finns ett annat speciellt julöl som Johan Spendrup också har bryggt i Gotlands bryggeri, Wisby Julbrygd, som bara säljs på restauranger i Visby. För lokalpatrioter finns ännu bara ett val, Spendrups Julbock.

- Vi brygger också fyra olika julöl som säljs i hela landet. Vårt bryggeri i Grängesberg är volymbryggeriet och kan hantera två maltsorter. Den minsta sats vi brygger är på 500 hektoliter i Grängesberg jämfört med Vårby som brygger 80 hektoliter. Så det begränsar oss till att brygga Julbock i Grängesberg, berättar Johan Spendrup, som dock hoppas att veteölet blir en stor framgång.

- Nu brygger vi veteölet på Gotland och det är ett litet bryggeri. Slår veteölet bra på marknaden som vi tror och hoppas på är min tanke att vi ska börja brygga det i Grängesberg, avslöjar Johan Spendrup.

Johan Spendrup säger att årets julöl har mer beska och lite mindre sötma jämfört med i fjol.

- Norrlands Julöl är det som vi gjort om mest. Julöl är mycket mustigare och tyngre än det öl vi vanligtvis dricker. Och denna speciella karaktär kommer nog att bestå även i framtiden

- Men det utesluter inte att julölet utvecklas. En gissning är att julölet blir torrare för att anpassas till det allt populärare internationella köket, säger Johan Spendrup.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons