Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups säljer öl till Tyskland

Annons

Försäljningen uppgår till "någon långtradare i veckan", berättar bryggeridirektören i samtal med NLT.

Han säger också att det enda som kan rädda de hotade bryggerijobben i Grängesberg är en snabb skattesänkning.

Ni vill säga upp 39 personer i Grängesberg. Är detta första steget mot nedläggning i Grängesberg?

- Nej, det hoppas jag verkligen inte men i den situation som vi befinner oss kan vi aldrig lova något. Det handlar om politik och det är svårt att göra prognoser på politik.

- Nedgången i ölförsäljningen beror på den ökande gränshandeln och den beror i sin tur på att vi har för höga ölskatter. Frågan ska egentligen ställas till riksdagsledamöterna. De kan svara bättre på frågor om Grängesbergs framtid än vad jag kan. Jag hoppas att riksdag och regering ta sitt ansvar.

Enligt bokslutet för 2002 hade ni 363 anställda i Grängesberg och 493 i Stockholm. Men vid Vårby sägs "bara" 31 upp. Varför drabbas Grängesberg hårdare?

-I Stockholm har vi även vår distribution och huvudkontor. På själva bryggeriet är man färre i Stockholm än i Grängesberg.

- Vi har olika typer av produktioner i Vårby och Grängesberg och vi lägger ut det här på ett rationellt sätt. Vi gör mer öl i Grängesberg och det är ölförsäljningen som minskat mest.

Är det bara arbetare som hotas av uppsägning?

- Nej, tjänstemän kommer också att beröras men där är vi ännu inte klara med vilka neddragningar det blir fråga om. De varsel som lagts grundas på försäljningen de två första månaderna som då minskade med 10-15 procent. Vi säljer för två miljarder kronor per år så i pengar handlar försäljningsminskningen om tiotals miljoner.

När ska nedskärningarna vara genomförda?

- Snarast möjligt, det här är ju medarbetare som vi inte behöver i dag.

Avser ni att gå efter LAS (lagen om anställningsskydd) och tillämpa sist in, först ut?

-Jag är inte insatt i det där men i huvudsak blir det väl så, skulle jag tro.

På vilket sätt informerades personalen om nedskärningarna?

-Tidigare genom ett personligt brev från mig. Arbetsledare och chefer och facket har informerat om uppsägningarna.

NLT har fått uppgifter om att ni nöjde er med att sätta upp lappar med information.

- Ingen aning, jag har inga kommenterar till det. Men jag har själv skrivit till alla och informerat om behovet av neddragningar.

Borde inte cheferna i Grängesberg ha hållit någon form av stormöte?

-Det vet jag inte, jag har inga synpunkter på det.

Ivan Eriksson (ordförande för Livsmedelsarbetarefacket i Grängesberg) är kritisk och säger att om 39 tjänster tas bort blir den kvarvarande personalen så liten att det inte går att behålla en drift värd namnet.

-Ivan är inte driftschef och det är de som gör bedömningarna. Ivan är väldigt förnuftig och han känner säkert irritation i detta läge. Men mitt ansvar är att rädda så mycket som det går av företaget och därför behöver vi göra dessa nedskärningar.

Tänker ni vidta andra åtgärder för att förbättra lönsamheten?

-Personalkostnaderna är den viktigaste delen men vi försöker spara kostnader överallt. Det pågår ett intensivt arbete.

Kommer det att bli förändringar av priserna på era produkter?

-Nja, i så fall åt det negativa hållet. Det råder en stark prispress på marknaden där bryggerier försöker överleva genom att sänka priserna. Vi måste följa med i vad de andra gör, prissänkningar är på gång.

Vad ska hända för att varslen inte ska bli verklighet?

- En snabb skattesänkning.

Huvudorsaken till era problem är de låga skatterna i grannländerna?

- Jag skulle vilja vända på det och säga att huvudproblemet är de höga skatterna i Sverige. De flesta länder har låga skatter, det är Sverige och några länder till som utmärker sig.

Ni har ju protesterat mot de svenska skattenivåerna och krävt sänkning. Hur mycket vill ni sänka skatten?

- Protesterat är kanske fel ord men om de höga skatterna bibehålls kommer den svenska bryggerinäringen att försvinna. Först måste vi ner till den danska nivån, sen får vi se. Det är orimligt att häften av all sprit och mer än tredjedel av all öl som konsumeras i Sverige handlas utomlands.

Har ni även protesterat mot införselreglerna?

- Det är inte införselreglerna som är problemet utan de höga ölskatterna. Jag är för öppna gränser och ett öppet Europa och höga införselkvoter men inte för hög skatt i Sverige.

Borde Sverige i EU agera för stramare införselregler?

-Det går inte. EU:s idé är öppna gränser.

Samtidigt visar Systembolagets statistik att försäljningen av starköl ökat kraftigt de senaste åren. Vad beror det på?

-Det ökande intresset för starköl leder till att det säljs mindre folköl i livsmedelsbutikerna. Och inom restaurangnäringen har ölförsäljningen snarare gått tillbaka.

- Marginalerna för oss är lite olika men det var en bra situation när vi sålde mycket öl i livsmedelsbutikerna och tjänade pengar både på den försäljningen och på försäljningen på Systembolaget.

-I dag åker folk till Tyskland och tar med sig några hundra liter öl, vin och sprit. Man tenderar till att dricka starköl hela veckan och drar sig för att gå och köpa folköl till middagen om man har starköl i garaget.

Uppgifter gör gällande att Spendrups kör öl till utlandet. Ölen säljs sedan till svenskar som utnyttjar införselreglerna och tar med sig ölen hem. Stämmer det?

- Vi säljer öl till gränshandelsbutiker i Tyskland. Vi har precis börjat med det så det är inga stora volymer. När vi ser hur gränshandeln utvecklas så vill vi vara med och sälja det lilla vi kan.

Hur mycket exporteras till Tyskland?

-Någon långtradare i veckan, vi talar om promillen av vår försäljning. Denna försäljning kan inte kompensera för minskningen hemma.

Har ni funderat på att sälja öl i Danmark också?

- Vi har undersökt det men där finns nästan inga gränshandelsbutiker och det är svårare att komma in i livsbutikerna i Danmark.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons