Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups plattar till konkurrenterna

Annons

"Fragmenteringen" kallas det för på Spendrupsspråk, det som pågår i delar av Lönnfallets industrihus nära riksvägen och Bergsmansvägen.

- Vi är sju som jobbar fast här och just nu fyra extra eftersom det är mycket att göra efter sommaren.

- Vi kör i treskift och är i gång dygnet runt från 19.00 på söndagskvällarna till 16-17-tiden på fredagarna, berättar Lars-Åke Kniif, 48, som är lagledare för förmiddagsskiftet.

Burkar och så kallade PET-flaskor i plast körs hit från hela landet. Det som kunder har lämnat i automater i butikerna är komprimerat, det vill säga tillplattat. Men man får också hit burkar och flaskor som plattas till på plats.

Hos fragmenteringen finns en balpressmaskin som tar hand om aluminiumburkar och en som hanterar plastflaskor.

- Vi hanterar ungefär åtta miljoner burkar i månaden och cirka 2,5 miljoner PET-flaskor, berättar Lars-Åke Kniif.

Enorma och nästan ogripbara siffror. Återvinningsanläggningen i Grängesberg är enligt Kniif den tredje största i Sverige efter Pripps/Carlsbergs anläggning i Bromma och Coca-Colas i Jordbro. Spendrups har också en anläggning i Vårby.

Om bara några månader är det dags för gravöl vid alla dessa anläggningar.

- Vi slår igen vid årsskiftet. Returpack håller på och bygger en stor anläggning i Norrköping och dit ska alla burkar och PET-flaskor transporteras i framtiden. Man kan undra om de kommer att klara det med så stora mängder det blir fråga om och alla transporter, funderar Lars-Åke Kniif.

Hittills har Returpack betalat en hanteringsersättning till Spendrups, Coca-Cola och Carlsberg för att de tagit hand om burkarna och flaskorna. Returpack har sedan i sin tur fått betalt av de företag som tagit hand om innehållet i balarna för att återvinna det.

- Aluminiumburkarna har körts till Göteborg och därifrån skeppats till England där de gått till ett smältverk. PET-flaskorna har köpts av ett tyskt företag som kört dem till Holland för återvinning.

- En del flaskor blir nya flaskor men det finns även andra användningsområden. Bland annat kan plasten användas vid tillverkning av fleecetröjor, upplyser Lars-Åke Kniif.

När vi går in i 2004 kommer det inte längre att höras några ljud från balpressar och truckar vid Lönnfallet.

Då ska lokalerna återställas till det skick de hade innan Spendrups flyttade hit fragmenteringen 1996-1997.

Och ni anställda, följer ni med till Norrköping?

- Nej, vi som är fast anställda är garanterade andra jobb på Spendrups här i Grängesberg, svarar Lars-Åke Kniif.

Hur lokalerna ska nyttjas i framtiden är oklart. Kommunens näringslivschefen Jan Björnehaag, som från den 15 september också är vd för Utvecklingsbolaget Laven som äger Lönnfallet, uppger att det finns intressenter. Någon eller några av dessa kan flytta in tidigast den 1 februari då Spendrups hyr lokalerna till och med 31 januari 2004.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons