Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups oroat över aluminium i mineralvattenburk

Annons

Ingegerd Rosborg, doktorand på dricksvatten och hälsa, avslöjade nyligen i Livsmedelsverkets tidning att inte alla bordsvatten var lämpliga att dricka i stora kvantiteter. Spendrups två vatten, Vichy och Soda, var de som hon varnade speciellt för liksom Carlsbergs Ramlösa på burk.
– Våra produkter Soda och Vichy är gamla ”vischyvatten-typer” som var vanligt förekommande förr men som säljs i väldigt små volymer i dag. Vi tror att de används mest som groggvirke, säger Maria Nordlöf, informationsdirektör vid Spendrups.
Hon berättar att förr efterfrågades just en annorlunda salthalt, något som är mindre förekommande i dag. Dessa produkter blir mindre och mindre men produceras i både Vårby och Grängesberg så länge det finns efterfrågan.
– I dag dricker vi mer och mer mineralvatten och dessa produkter som Loka och Linne är helt okej. Hos en äldre generation finns fortfarande en efterfrågan men då dricker man sodavatten i betydligt lägre kvantiteter. För oss är de två produkterna i dag närmast marginell.
Så ”larmet” om dessa två produkter är inget som oroar Spendrups. Däremot tas larmet om aluminium i konkurrenten Carlsbergs Ramlösaburk på stort allvar.
– Upplysningarna om aluminiumutfällning är nya för oss. Vi utgår från att vi alltid håller oss inom Livsmedelsverkets rekommendationer. Det kan vara så att vi har en annan beläggning än till exempel Ramlösa vilket gör att ämnen som aluminium fälls ut i lägre grad. Men självklart är detta något som vi måste kontrollera eftersom uppgifterna är nya för oss.
– Nu är ju undersökningsmarerialet begränsat, bara en av varje produkt har analyserats.
– Jag bedömer att alla bryggerier i Sverige som tappar läsk, vatten och öl på burk tar sina burkar från en och samma leverantör. På insidan finns en beläggning för att hindra utfällning.
– Ramlösan kan eventuellt innehålla något ämne som utlöser reaktionen men det här är ju helt nytt för oss så det här ska undersökas noga, säger Marie Nordlöf.
Spendrups ska dels utföra egna analyser samt troligtvis också anlita externa labb för att analysera eventuella aluminiumutfällningar.
– För oss är det här jätteviktigt. Våra produkter ska tillföra något positivt för konsumenten och vi följer noga debatter av det här slaget, berättar Nordlöf.


BO JOFFER

Mer läsning

Annons