Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups nya plåtflaska – eftertraktat samlarobjekt

Annons

100 krogar runt om i Sverige kommer under sommaren att servera Spendrups Export i aluminiumplåtburk. I Ludvika kommer öl i den nya förpackningen att serveras på Grand Hotel Elektra och på pub Tant Selma.

- Vi kan redan nu utlova att vi tar fram en ny produkt, efterfrågan och intresset runt vår Spendrups Export i aluminiumflaska är enorm, säger Spendrups informationsdirektör Maria Nordlöf

Hon vill passa på tillfället att rätta till en tidigare felaktig uppgift hon gett till NLT om att den första provtappningen skedde i Vårby:

- Vi körde den i Grängesberg och lärdomen är att det var betydligt enklare att ställa om flasklinjen än vi förväntat oss. Dessutom har det visat sig att våra skrotade Virginbackar passar den nya flaskan perfekt om vi nu får några burkar att ta tillbaka.

Redan nu är premiärflaskan högvilt bland samlare så det blir nog inte så många, avslöjar Maria Nordlöf.

Spendrups och övriga dryckesproducenter i Sverige köper sina aluminiumburkar från Rexam (före detta PLM) PLM är den största burktillverkaren i Europa och nummer fem i världen.

- De har lång erfarenhet av tillverkning av burkar och produktionen sker enligt en internationell standardprocedur. Rexam ansvarar för att burkarna invändigt beläggs med en vattenlöslig ofarlig lack som förhindar utfällning av aluminium. Det finns olika slags lack för olika drycker, berättar Maria Nordlöf och det spanska företaget Cebal Pechiney som tagit fram den nya flaskan i aluminiumplåt skyddar med samma metod innehållet i Spendrups nya plåtflaska.

- Burken lackas inuti för att aluminiumutfällning ej ska ske. Spendrups gör stickprovstester på produkterna vi tillverkar och vi har inga indikationer på att utfällning har skett. Detta gäller såväl öl som vatten och läsk, säger Maria Nordlöf.

Munkbos förre bryggmästare, Roger Rittola som driver puben Tant Selmas i Ludvika har provdruckit och testat den nya aluminiumburken.

Han är närmast lyrisk över den nya förpackningen.

- Den har burken och flaskans alla fördelar i en och samma förpackning. Det enda negativa jag kan se är att den har en kapsyl, säger Rittola.

- Aluminiumflaskan är bättre att dricka ur än burk. Jag har gjort en blindtest och kan inte skilja i smak mellan samma öl på flaska. Men eftersom en dryck på aluminiumflaska får bättre hållbarhet så kommer ölet att smaka bättre aluminiumflaskan om man blindtestar om några månader. Den enda skillnaden som känns mellan glas och plåtflaskan är vikten och storleken.

Roger Rittola bedömer att aluminiumflaskan kommer att minska slitaget på vägarna då den väger mindre och han menar att fler flaskor kommer att rymmas på pallen om den gamla glasflaskan nu blir mogen för historieboken.

- För mig i krogbranschen är aluminiumflaskan också bra. Man slipper glaskross på uteserveringen och så försvinner ett livsfarligt tillhygge om det blir bråk.

- Förutom den häftiga designen som är mycket tilltalande tror jag att den här förpackningen är det viktigaste som hänt i branschen sedan burken kom någon gång på 30-talet, berömmer Roger Rittola.

Alltså bara plus om det inte vore för att förpackningen är lite för dyr i dagsläget.

- Men priset är volymberoende, så vi får se, säger Spendrups informationsdirektör.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons