Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups känner oro

Annons

- Spendrups skriver bland annat att de känner oro för att vattenkvalitén i Norra Hörken ska försämras. Även privatpersoner har hört av sig, berättar Göran Eriksson.

Problemet, säger Eriksson, är att han i egenskap av miljöchef i Ludvika kommun har svårt att agera i ärendet.

- Detta är en fråga för Ljusnarsbergs kommun men främst länsstyrelsen i Örebro län eftersom den är tillsynsmyndighet. Jag har skrivit flera brev till en handläggare på länsstyrelsen men inte fått några svar.

Ytvattnet från Bastkärnsområdet har under många år letts till Södra Hörken via en kulvert. Sommaren 2004 drabbades en villaägare i Silverhöjden av översvämning som troligen orsakats av att kulverten satts igen av någon anledning.

- Jag förstår att man då som akut åtgärd beslöt att leda om ytvattnet till Norra Hörken. Men nu tycker jag att frågan måste granskas och att man utför åtgärder så att vattnet åter leds till Södra Hörken, framhåller Göran Eriksson.

Han har tagit några vatten-prover i vattnet som leds till Norra Hörken. Dessa prover har inte visat något alarmerande.

- Jag har inte hittat något märkvärdigt. Proverna visar på små halter av metaller i vattnet men det finns ingen anledning till panik.

- Nämnas kan också att de senaste analyserna av dricksvattnet visar normala värden. Norra Hörken är en väldigt ren sjö och därför vill vi inte ha några onödiga utsläpp, betonar Göran Eriksson.

NLT har sökt Ingvar Lundqvist som är miljöhandläggare vid länsstyrelsen i Örebro. Men han har semester till den 11 maj och har inte varit anträffbar. Miljöinspektör Fredrik Forsberg vid Bergslagens miljöförvaltning i Ljusnarsberg har dock viss kännedom om ärendet.

- Det här vattnet kommer från ett par tjärnar i Bastkärnsområdet så det är egentligen inget farligt vatten som leds ut i Norra Hörken.

- Men jag håller med Göran Eriksson om att eftersom vattnet tidigare letts till Södra Hörken bör det vara så även i framtiden, konstaterar Forsberg.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons