Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups bygger ut 500 kvadrat

Annons

Produktionen i dagens hårda returplastflaska ska upphöra vecka 42 då Spendrups tar sin nya plastflaskekolonn av årets 86 miljonersinvestering i drift.

I anmälan till länsstyrelsen av den nya verksamheten framgår att den nya tappningslinjen byggs där dagens sorteringsanläggning av retur-Pet finns och denna lokal byggs ut med 500 kvadratmeter för att ge biutrymmen för den nya kolonnen.

Spendrups nya tappningslinje bli mycket flexibel och blir lätt att ställa om för tappning i olika typer av förpackningar och flaskstorlekar.

Det kommer att tappas läsk och vatten i linjen men den byggs så att den är förberedd för att också kunna tappa maltprodukter.

Det blir en enorm kapacitet i Å-PET-linjen, 40000 halvlitersflaskor eller 25000 1,5 litersflaskor.

Men nu ska den nya maskinen inte bara användas för att fylla flaskorna. Flaskorna kommer att tillverkas under produktionen genom att flaskorna blåses upp med hjälp av värme och tryckluft och formas innan de fylls.

I den miljöredovisning som finns så redovisar Spendrup att visserligen går det åt mycket el för att tillverka flaskorna men elanvändningen ökar ändå inte då dagens anläggning förbrukar lika mycket.

Men eftersom Spendrups slipper tvätta dagens returflaskor och ta hand om etikettavfallet så kommer vattenförbrukningen att minska med 10-15 kubikmeter i timmen. Därmed minskar också kemikalieförbrukningen och utsläppen till Gonäs reningsverk

Spendrups transporter påverkas mest. Dagens system att frakta tomflaskor från hela Sverige försvinner, Spendrups bedömer att 95 procent PET-systemets transporter försvinner, eller med 8-15 bilar med släp per dygn.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons