Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups bryter med Åkessons vin

Annons

- Vi har tackat nej till att köpa Åkessons. Vi har nu samarbetat i ett par år och gjort bedömningen att vi inte vill ha deras produkter i vårt sortiment. Alla affärsförbindelser mellan oss har upphört och vi har sålt vår andel, säger informationschef Maria Nordlöf vid Spendrups.

Hur mycket affären kostat Spendrups vill Spendrups inte uppge:

- Det kommenterar vi inte, men vi skiljs som goda vänner, säger Nordlöf.

Anders Åkesson startade Åkesson Vin AB 1991.

Spendrups Vin AB startades när importmonopolet avskaffades 1995. Sedan dess har verksamheten expanderat kraftigt och i dag är Spendrups Vin AB relativt stort, exempelvis med det största spanska Roijavinet - El Coto. Spendrups hade 2002 fyra procent av vinförsäljningen på Systembolaget och rankades som nummer sju av leverantörerna.

Anders Åkesson beslutade sig för att sälja familjeföretaget 2002 och i mars i fjol etablerades ett samarbete mellan Spendrup och Åkesson. Avtalet innebar att Spendrups den 1 mars 2002 övertog all distribution, försäljning och fakturering från Åkesson Vin AB avseende Systembolaget och restaurangmarknaden.

Spendrups köpte nio procent av Åkesson Vin och gavs option att köpa resten av bolaget efter den 1 januari 2004.

Men nu säljer Åkessons i stället till Kivik Holding AB.

Åkessons vin omsatte 2002 110 miljoner och redovisade en vinst på 32 miljoner. Hopslagna blir bolagen en av Sveriges tio största vinaktörer.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons