Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups Bryggeri inmutat

Annons

Grufvbolaget Roslagen har redan mutat in den gamla järnmalmsgruvan som bröts ned till 611 meter i Grängesberg. Tidigare undersökningar visar att malmkroppen fortsätter nedåt i 60-70 graders vinkel in under Grängesberg.

Nu mutar Grufvbolaget Roslagen in undersökningsområdet Grängesberg Nr 2 som täcker förlängningen av den så kallade Exportmalmen i djupet på 650 till 2000 meters djup. Därmed är malmen under Spendrups bryggeri inmutad.

Markområdet är på 267 hektar och kostade 4 840 kronor att muta in. Det hade kostat Spendrups motsvarande vad 505 burkar Lucky Star kostar att skydda sig.

De senaste mätningarna från 1970- och 80-talen visar att mineraliseringen sannolikt fortsätter ned till ett djup av mellan 1500 och 2000 meter, sannolikt med relativt oförändrad area och järnhalter på upp till 47 procent uppger Roslagen.

– Att vi mutat in Spendrups låter mer än vad det är. Vad vi gör är att säkra förlängningen av Exportmalmen för att försäkra oss om att det här blir en del av det framtida gruvområdet. Men vi kommer säkert till en diskussion med Spendrups om detta, säger Andreas Simoncic.

– Om det bara hängde på oss skulle processen gå mycket fort. Vi vet att vi har 50 miljoner ton brytbart innan vi behöver sänka av gruvan. I nästa steg måste en avsänkning ske och då blir det påverkan. Vi ska undersöka om sprickzonen är så allvarlig att samhället måste flyttas eller om det går att säkra gruvområdet så det går att bryta utan att flytta samhället. Här råder det delade meningar hos dem som arbetade med den gamla gruvan, säger Andreas Simoncic.

Han är inte heller främmande för att undersöka Lennart Granqvists idé om att ta malmen under Spendrups från andra sidan förkastningssprickan, från Blötbergshållet.

– Vi tror att Grängesbergsgruvan är möjlig att återstarta. I tanken är det möjligt att ta malmen från det hållet men om det går i praktiken är en annan sak. Bryggeriet och samhället ligger på hängväggen som ligger på malmkroppen. Förkastningen går rakt under bryggeriet och det är denna förkastning som varit gruvans problem. Men malmen fortsätter på andra sidan förkastningen, det vet man, säger Andreas Simoncic som gissar att malmen på andra sidan ligger på kanske 1500 meters djup.

– I teorin kan man bryta malmen från Blötbergshållet och på det djupet, men om det går att göra med lönsamhet vet ingen idag.

På frågan vem som ska betala en eventuell flytt av Spendrup saknar Simoncic också ett svar idag.

Parallellt med dessa undersökningar kommer Grufbolaget Roslagen att söka samarbete med Lennart Granqvist och Archelon Mineral som ligger bakom gruvplanerna i Blötberget samt Lundin Mining som mutat in Håksbergsfältet och fyndigheten under Väsman.

– Jag har också varit i kontakt med kommunalrådet Maria Pettersson och riksdagsman Kennet Johansson (c) så att vi får vara med vid mötet på näringsdepartementet. Det är så att det måste till ett samarbete och jag ser framför mig att vi som vill starta gruvor i Ludvika går samman i ett järnmalmskonsortie. Kommunen kan underlätta våra undersökningar med att exempelvis ge oss lokaler varifrån vi kan göra undersökningsjobbet.

Ett järnmalmskonsortie skulle gemensamt bygga infrastrukturen ovan jord i form av anriknings och pelletsverk samt rationell utfrakt.

– Så sent som på 1960-talet fanns till och med idéer om att bygga en stor gruvgång mellan alla gruvorna från Håksberg till Grängesberg för att göra driften rationellare. Kanske något att titta ännu en gång på, säger Andreas Simoncic.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons