Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups börjar tappa ett nytt kvalitetsöl i Grängesberg

Annons

På torsdagen tappades den första Visby Pils i Spendrups bryggeri i Grängesberg. Ett öl som ska göra Grängesbryggeriet konkurrenskraftigt med SAB-Millers tjeckiska varumärke Pilsner Urquell.

Wisby Pils är framtagen av bland andra bryggmästare Johan Spendrup och Visbybryggeriets bryggmästare Magnus Tedenmyr på Gotlands Bryggeri i Visby.

- Nya spännande öl kan man aldrig få nog av. Det här hoppas vi mycket på, säger Magnus Månsson, produktchef för pilsen.

Hos Spendrups finns en annan pils, Spendrups Old Gold, som närmast kan jämföras med det nya ölet.

Bland de stora importpilsen finns världstvåan SAB-Millers tjeckiska varumärke Pilsner Urquell och Staropramen.

- I Wisby Pils har vi blandat tjeckisk och svensk ölkultur i form av tjeckiskt humle och svensk malt. Jämfört med Old Gold är det en lite rundare smak, tycker Magnus Månsson.

Han förklarar att det är en industrihemlighet hur stor produktion av den nya Grängesölen det blir.

- Men segmentet växer. Närmare 40 procent på bolaget så även om det inte är jättevolymer i dag så har pilsen framtiden för sig. Det här är en produkt vi tror på, säger Månsson.

Premiärbrygden från i torsdags kommer att finnas på Systembolaget från vecka 15 och på krogen går det att premiärsmaka det till påsk.

Intresset för ölkultur växer och därför är det är inte en slump att Spendrups har valt att ta fram Wisby Pils. De svenska öl-konsumenterna har fått upp ögonen för ölkultur och olika ölsorter och Spendrups hakar på trenden.

Spendrups utvecklar också på Gotland andra framtidsöl som ett vitt veteöl en röd ale som ska ge renässans åt traditionellt överjästa öl på den svenska marknaden men i modern smak.

Spendrups håller på att förbereda sina bryggerier på fastlandet för den nya jäsningsmetoden men pilsen bryggs på traditionellt underjäst sätt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons