Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups är större än Carlsberg i Sverige

Annons

Spendrups förbereder sig för ytterligare expansion och utbyggnaden sker i Grängesberg. Där har Spendrups planer att söka tillstånd att öka högsta tillåtna volym från 220 miljoner liter till kanske så mycket som 320 till 350 miljoner liter. Det blir i så fall landets enskilt största bryggerienhet, större än Carlsbergs anläggning i Falkenberg.

I dag tillverkas 180 miljoner liter dryck i Grängesberg.

Svensson poängterar dock att omsättningsmässigt så är Carlsberg fortfarande större än Spendrups då Carlsberg importerar stora mängder dryck från exempelvis Danmark.

Men jätten Carlsberg som misskött sitt förvärv av Pripps och Falcon, lagt ned produktionen i Göteborg och Bromma och förlorat en stor del av marknaden har bottnat och börjat återhämtningen.

Det syns på Systembolagsmarknaden där Carlsberg under julhandeln nådde över 30 procent av marknaden.

Men trots detta noterar Carlsberg för hela 2006 sin lägsta marknadsandel som blev 26,1 (27,4) procentenheter.

Spendrups som är svaga på Systembolagsmarknaden har återtagit sin andraplats med 18,7 (17,4) procentenheter.

Kopparbergs bryggeri är nedpetade till tredjeplats med 17,3 (20,2) procent men trots detta så upprepar Kopparbergs sin bedrift och för fjärde året i rad blev varumäket Sofiero original Systembolagets bästsäljare.

Fyran Åbro Bryggeri har ökat sin marknadsandel till 14,8 (12,3) med sin totala omfokusering från dagligvaruhandeln till lågprisvolym på Systembolaget.

Sveriges femte bryggeri Krönleins hade en marknadsandel på 5,0 (5,1) procentenheter.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons