Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups ändrar läskrecepten

Annons

Enligt Livsmedelsverkets bedömning är hälsoriskerna "mycket små" med de aktuella bensenhalterna. Och Jens Spendrup menar att människor utsätts för större mängder bensen både i andra livsmedel och i trafiken.

- Läskedryckerna är en väldigt liten del i det sammanhanget. Problemet är hanterbart och vi har det under uppsikt, säger han.

Redan tidigare i våras, när de första larmen kom om att vissa typer av läsk kunde innehålla bensen, lämnade Spendrups in produkter för test. Dessa tester visade, precis som den undersökning tidningen redovisade igår, låga halter av bensen.

Spendrups började genast se över recepten för all Jaffa-läsken och stilldrinken Life. Ett arbete som nu alltså pågått en tid.

- Ambitionen är förstås att läsken inte ska innehålla bensen över huvud taget, säger Spendrups informationschef Caroline Ekman.

Spendrups köper extrakten till läskedryckerna från andra leverantörer som man nu samarbetar med för att lösa problemet.

- Recepten ska vara omgjorda så snart som möjligt, säger Caroline Ekman.

I går berättade vi att testföretaget Consumer content låtit laboratorieföretaget Analycen i Lidköping analysera halten av bensen i några olika läsksorter. Det visade sig då att Fanta apelsin, som göra av Coca-Cola, och Spendrups Jaffa innehöll 2,0 respektive 2,2 mikrogram bensen per liter. I Sverige finns inga gränsvärden för läskedrycker, men mängderna överskrider gränsvärdet för vatten som är 1mikrogram per liter.

- Dricksvatten är ju en produkt som konsumeras i mycket större mängder och då måste man sätta gränsvärdet i relation till det, säger Ulla Nordström, enhetschef för inspektionsavdelningen på Livsmedelsverket, till TT.

Den aktuella läsken är ingenting Livsmedelsverket ser som en risk att dricka:

- Men samtidigt är bensen ett ämne som man inte vill ha i livsmedel, säger Ulla Nordström.

Att bensen bildas i läskedryckerna beror på att de innehåller konserveringsmedlet natriumbensoat och askorbinsyra (c-vitamin) som reagerar med varandra så att det bildas små mängder bensen.

Reaktionen är inte unik för läske-drycker utan förekommer också i andra livsmedel som bär, sylt och saft. Det är produkter som Livsmedelsverket ska undersöka närmare för att kontrollera halterna.

Coca-Cola, som gör Fanta, skriver på sin hemsida att ingen av deras produkter innehåller bensenvärden som är skadliga för människors hälsa och hänvisar till att de är i nivå med EU:s regler för dricksvatten.

BENNY ÖINERT/TT INGER WALLIN

Mer läsning

Annons