Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelutbildningen görs om

Annons

KY, Kvalificerad Yrkesutbildning, är en utbildningsform som staten står bakom. Den som har gått ut gymnasiet ska ha möjlighet till en yrkesutbildning som utformats direkt för näringslivets behov.

Skolan, Playground Squad, som håller till på regementet, har haft två grupper, en eftergymnasial utbildning med 25 platser och en högskolekurs med 25 platser. De kommer i höst att slås samman och då minskas nyintaget av studenter från 50 till 35. De som tas in ska, precis som tidigare, kunna finansiera studierna med studielån.

En stor förändring mot tidigare blir att kursen förlängs så att alla studenter läser två år. Studierna har tidigare hållit på i ett eller 1 1/2 år.

En annan nyhet är att det införs en till yrkesinriktning - speldesigner. Tidigare har studenterna kunnat välja om de vill specialisera sig mot programmering eller 3D-grafik, nu införs alltså en tredje variant.

Enkelt uttryckt så skapar grafikern det visuella. Programmerarna tar fram de tekniska lösningarna. En speldesigner får då ta fram idéer om hur spelet ska vara uppbyggt. Hur ska spelaren belönas och bestraffas? Ska hjälten ramla i fallgropen på nivå sju eller åtta? En speldesigner arbetar med att få spelen intressanta och lagom svåra.

Drygt 100 studenter har gått igenom utbildningarna hos Tension Graphics. Undersökningar har visat att cirka 70 procent av dem har fått jobb inom spelindustrin sex månader efter avslutad kurs.

Sven-Erik Fredriksen säger att endast en har hoppat av spelutbildningen i förtid. En anledning till de goda resultaten kan vara att det bara är de allra mest intresserade som kommer in på skolan. Studenterna tas ut genom att de får skicka in arbetsprover och komma på personlig intervju. Till de 35 platserna i höst är det mellan 200 och 250 sökande.

-Det blir lite av eliten som kommer in här, säger han.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons