Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelmansdramatik

Annons

Tre faktorer ligger förmodligen bakom massuppslutningen. Dels så var det en kanonkväll; Rihimäki bjöd på en sommarafton när den är som bäst.

Dels så innebär topografin att knottplågan - sommarens signum - är riktigt hanterbar. En lagom bris stryker oftast Rihimäkis topp och håller flygfäna i schack. Den som hade anledning att vanka några meter ner från toppen anfölls dock direkt av kräken som bidade i slyn.

Den tredje orsaken var att det i år efter två års frånvaro på grund av skilda kalendrar, äntligen var dags för musikerna och sångarna i folkhögskolans sommarkurser att åter förgylla Lejsme Per-kvällen. Massmönstringen av folkmusiker utgjorde en maffig upplevelse som smakar ovanligt bra just på Rihimäki.

Programmet innehöll även en hel del annat. Vansbrotrion High Tide bjöd på låtar med irländskt stuk. Urban Persson, naturaliserad Ekhärsindian, spexade och spelade. Ett fyndigt inslag i repertoaren var Apache, en liten hyllning till hemortens indianepitet.

Hagforsbygdens Olle på snöret var förstås med och smekte fram en trio låtar. Värmlänningen är en maestro på att plocka fram känsla och vemod ur stråke och fela.

Medverkade gjorde Flashback - alias Malungssyskonen Karin och Per Danielsson och Solleröns Anna Nyström - och det gjorde även Malungs Spelmanslag och några Nås- och Dala Floda-musiker. Vidare var dragspelaren Jan Skogsund på plats.

Konferenciersskapet upprätthölls förtjänstfullt av Rörbäcksnäsättade spelmannen Lars Moberg, som med finskt påbrå på såväl fädernet som mödernet absolut hör hemma på Rihimäkis tun.

Enda abret var att kvällen för en del tog slut lite för tidigt: "Måste vi redan hem? Jag känner mig som Askungen" menade en deltagare när den bokade bussen skulle avgå hem till folkhögskolan redan vid tiotiden.

Det blev lite ödsligare när den stora skaran hade rest, men det var ändå åtskilliga musiker kvar som buskspelade lite varstans en bra bit fram på kvällskvisten.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons