Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelmän återvände efter 50 år

Annons

- Då bodde jag i Garpenberg och var tämligen nykorad riksspelman, minns Olle Wallman och plockar fram en bild från Kyrkskolan i Ludvika. Framför den gula byggnaden som numera är riven, väntar många folkdräktsklädda spelmän på att få spela upp. En enda bär kostym.

- Det var Lennart Ljung, han var själv oerhört noga med att man skulle ha folkdräkt, avslöjar Wallman.

- Men just den här gången fanns det en orsak till att han hade kostym - jag tror att han kom direkt från jobbet eller något sådant.

Olle Wallman kan sätta namn på många av ansiktena från den tiden.

- Det är en massa kända spelmän med här, berättar han.

- Där är flickornas Alfred, till exempel, konstaterar han liksom i förbifarten innan han tar stråken och leder spelmännen in i spontanspel.

Årsmötesförhandlingarna är avslutade och de har suttit länge nog, nu gläds stråkar och strängar åt taktfasta toner i sinnesljusnande kringelikrokar och inte en fot vill vara still.

Det är inte lika enhetligt folkdräktsbrokigt i dag, som då, för 50 år sedan. Nu samsas äppelbodräkt och rättviksförkläde med jeans och tröja, kostym och lusekofta. Trots bister vinter blir första tonerna på sommartema, sommar i Dalarna till och med.

Årsmötesförhandlingarna bjöd inte på några direkta överraskningar, sittande ordförande Lars Jobs från Tibble utanför Leksand. Några nya suppleanter valdes in i styrelsen, som i övrigt inte förändrades.

Efter förhandlingar och spontanspel väntade middag för 125 av årsmötesdeltagarna.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons