Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelglädje lyfter Svärdsjö

Annons

Fotboll har under många år varit Svärdsjös populäraste sport.

I helgen arrangerades Svärdsjö cup för åttonde gången.

24 lag möttes, omkring 320 ungdomar med 60 ledare spelade och ett otal föräldrar hejade och fikade runt planerna. De senare bodde i 35 husvagnar, medan ungdomarna sov och åt i Svärdsjöskolan.

Om vi ska fortsätta med siffer-rabblandet så var omkring 200 funktionärer engagerade, under ledning av cup-generalen Erik Aspelin och hans järngäng på sju-åtta personer.

- Vi drog i gång cupen när jag var ordförande i ungdomsfotbollen. Den ger viktiga inkomster så att vi kan ha en lägre träningsavgift än de flesta andra klubbar, säger Aspelin.

Att Svärdsjöspelarna och deras föräldrar får ställa upp är självklart i fotbollskretsar. Olika lag ansvarar för hamburgergrillning, glassförsäljning, städning med mera.

Lag som en gång kommit till Svärdsjö brukar återvända.

- Vi får mycket beröm. Närheten är A och O, att allt är inom gångavstånd. Och att mat- och matchtider hålls. Dessutom har vi nästan alltid haft tur med vädret, säger Erik Aspelin.

För ungdomarna blev det filmvisning på kvällen. Ledarna fick en egen träff där Magnus Knutsson från högskolan pratade kring de plötsliga dödsfall som inträffat bland fotbollsungdomar på sistone.

- Och så får de vila lite från barnen och snacka lite, säger Aspelin.

Men när tidningen besöker cupen på lördagen är det fortfarande högröstade order vid plankanten som gäller. Tränarna Björn Olsson och Jonas Carls från Hälsinggårdens AIK hjälper till att lista de vanligaste utropen:

- Först på bollen! Sprid spelet på kanterna! Spring! Markera!

Det är deras fyra-i-topp-rop.

- Det är första gången vi är här. Det är jättekul och vi sover över även om vi har nära hem, säger Björn Olsson.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons