Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Speldosa äntligen en lönsam affär

Annons

- Nu tar vi sikte på nästa år som blir femårsjubileum. Hur Spel-dosan kommer att se ut då vet vi inte ännu. Eftersom det är jubi-leum kan man tänka sig en kavalkad av toppar från de gångna åren. Men det kan också bli som hittills, nya artister i ett nytt program. Det där beror ju på vilka artister som kan och vill vara med, säger Pernilla Skifs, Speldosas regissör och koreograf, som i år också fick göra ett inhopp som vikarierande dansare.

En av dansarna, Anna, hade råkat stuka foten och Pernilla fick rycka in i fredagens föreställning.

- Det är första gången på 15 år som jag dansar på scen och jag har nog aldrig varit så nervös inför ett framträdande. För att inte tala om hur jobbigt det var, säger Pernilla som klarade sin comeback med glans.

Årets Speldosa i Sälen satte nytt publikrekord, med drygt 12 000 som betalade entré under de tre spelkvällarna. Drygt 4 000 besökte den soliga premiären i onsdags, 3 500 höll ut i störtregnet på fredagskvällen och 4 500 bänkade sig till en fin final i lördags.

- Speldosa är en dyr produktion att sätta upp för bara tre kvällar. Vi behövde drygt 10 000 betalande för att gå runt, så i år har det gått bra. Dessutom var det lyckade kvällsarrangemang i restaurangtältet och det var festivalstämning i hela Sälen, säger Janne Söderberg i Topeja Event i Sälen, som är producent för Speldosa.

Att det blir en fortsättning på Speldosa i Sälen nästa sommar är redan bestämt. Samtidigt diskuteras också om det högklassiga Speldosa-arrangemanget skulle kunna åka ut på turné, kanske en "slottsturné" i landets södra delar.

- Det brukar vi diskutera varje år. Det kan kännas litet snopet att efter allt förberedelsearbete göra bara tre föreställningar och sedan är det slut, just då man börjar komma i gång på riktigt. Men det är också komplicerat och dyrt att åka ut på turné. Och Speldosa är ju från början ett beställningsjobb från Sälen, så det känns också bra att göra det exklusivt för Sälen. De som vill se och höra Speldosa får ta sig dit. Om det finns publikunderlag och intresse så finns ju också möjligheten att utöka i Sälen med en spelkväll. Men allt det där får vi ta ställning till senare. Just nu ska vi njuta av att årets Speldosa blev så lyckad. Hela ensemblen gjorde att strålande jobb och vi hade en härlig vecka i Sälen, säger Pernilla Skifs.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons