Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelar för pöbeln - Patrask är i stan

Annons

- Medeltidsmarknader duggar tätt och vi ligger helt rätt i tiden, konstaterar Axel Gustafsson när gruppen repar på Valhalla.

Bara i sommar hålls ett 60-tal medeltida arrangemang runt om i Sverige. Killarna i Patrask är redan bokade till de flesta i mellansverige och har gott om jobb hela sommaren.

- Tyvärr blir vi inte fulltaliga till helgen, men det ska nog gå bra i

alla fall, säger Daniel Åhlman.

Självklart låter det mäktigare när alla fem killarna är med. Men av repetitionen att döma ljuder gruppen bra även tre man stark.

- På lördag blir vi i alla fall fyra, då Oskar Persarvet hinner hem till spelningarna här i Falun, konstaterar Tor Thyberg.

Ett par eldfängda gycklare kommer killarna också att ha med sig under framträdandena i Östanfors, Gamla herrgården och på Stora torget.

Gruppen som också rymmer

Joakim Sennerby, bildades för tre år sedan och debuterade vid medeltidsmarknaden i Leksand.

Patrask var det självskrivna namnet på, vad killarna kallar en folklig grupp som spelar för pöbeln.

Patrask består i sin helhet av fem Falukillar i 18-19 årsåldern. De spelar sin egen medeltidsmusik på skalmeja, rauschpfeiffe, davoul, cister och säckpipa.

Och som sagt, killarna är hårt bokade i sommar men vill ha fler jobb i vinter. De kan sin sak, är festliga att lyssna på och har redan spelat för kungen.

- Vi spelade faktiskt vid Kungliga tekniska högskolans 150-års-jubileum och tycker vi borde ha blivit lite mer uppmärksammade för det.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons