Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spel kring en bro

Annons

Bässarbron som stod klar 1837 byggdes på initiativ av bonden Högosta Lars, spelad av Sten-Åke Holmberg. Bron var 170 meter lång och bestod av fem spann i en båge över Västerdalälven. Bygdespelet börjar med att brons 100-årsjubileum förbereds och genomförs med besök av landshövdingen, Erik Munters. Kulturpersonligheten Karl-Erik Forslund, Björn Lundin, finns också med, skildrad som en riktig fruntimmerskarl, ett förhållande som karltokiga Lisa, Mor Anna-Karin Perols Nilsson, är synnerligen nöjd med.

Spelet flyttar tillbaks till 1800-talet då bron ska byggas och då den rike Västgårds Per, Hasse Ström, vill gifta sig med Högosta Lars dotter Anna, Anna Larsson, som är kär i den enkle och fattige pojken Fredrik, Lars Schedin.

Efter en del komik och dramatik slutar det lyckligt, Anna och Fredrik får varandra.

Lika lyckligt slut blir det inte för Bässarbron. Spelet flyttas fram till 1948. en ny bro ska byggas och Gråbrona rivas.

- Ett kulturarv har gått till spillo, skrev Fritz Aspelin.

Premiären i kväll, torsdag, föregås av en middag för 60 personer på herrgården. På fredag ges en föreställning för ett bröllopssällskap. På lördag spelas Gråbrona på eftermiddagen och på kvällen och slutligen ges en föreställning på söndag eftermiddag.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons