Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spekulationer om sänkt ölskatt

Annons

- Svenska Dagbladet bara spekulerar, de har inga uppgifter från utredningen, säger Kent Härstedt till NLT som hänvisar till att hans utredning först blir offentlig på onsdag.

Men spekulationen är konsekvent med vad som tidigare sagts.

När Kent Härstedt i augusti i fjol lämnade sitt delförslag motiverade han förslaget med att det var ett led i kampen för att rädda Systembolaget och att det hastade. Dröjde sänkningen så vande sig svensken att göra sina köp utomlands och då bedömde han att det krävdes ytterligare sänkningar.

Det blev ingen spritskattesänkning vid årsskiftet.

Regeringen har dröjt med att lägga fram något förslag eftersom de båda samarbetspartierna är emot en sänkning.

På onsdag ska Kent Härstedt lämna över sitt slutbetänkande med förslag som syftar till att bromsa den svenska alkoholkonsumtionen till folkhälsominister Morgan Johansson (s).

Alkoholskattefrågan kommer inte upp förrän i höst i samband med förhandlingarna om budgeten för 2006.

En sänkning kan därmed komma tidigast vid årsskiftet.

Anledningen till att han troligtvis också vill sänka ölskatten är att införseln av den billiga ölen har ökat under det senaste halvåret skriver Svenska Dagbladet. Det motiverar en sänkning av ölskatten, men om den sänks måste även vinskatten sänkas. Annars kommer Sverige att bestraffas av EU då skatten på vin är högre än den på öl.

Den svenska bryggerinäringen bestod för tre år sedan av 5 000 personer, nu är den siffran nere på knappt 3 500. Hos Spendrups är ett av två bryggerier hotat av skatten trots att Spendrups valt att satsa på att exportera till gränshandeln.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons