Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spekulant på besök hos Alstom i Ludvika

Annons

- Jag kan tyvärr bara svara på en av NLT:s frågor och det är att vi i Siemens inte har några gasturbiner under 50 megawatt i vårt program.

Det säger Robert Müller som är informationschef för svenska Siemens AB med anledning av nyhetsbyrån Bloombergs uppgift om att Alstom överväger att sälja de mindre gasturbinerna till antingen General Electric eller Siemens.

Den ansedda brittiska tidningen The Economist skriver i en analys av Siemens att den tyska industrijätten vill göra ett antal stora förvärv.

Siemens är en industrijätte som bantats med 30 000 anställda till 430 000 anställda i 13 divisioner med allt från kraftgeneratorer till mobiltelefoner på programmet. Till skillnad från ABB och Alstom så har tyskarna relativt sett ordning på sin ekonomi.

"Siemens har undvikit de katastrofer som hemsökt Alstom och ABB, de bankruttmässiga europeiska rivalerna som skakas av ledningsproblem och svag finanskontroll".

The Economist anser att Siemens nu är en värdig medtävlare till General Electric inom kraft och medicinsektorn.

Siemens har också undvikit de "horibla misstag" som Alstom orsakat sig själva genom generösa finansieringslösningar till sina kunder. Siemens beröms också för att de fått stopp på förlusterna inom tågsektorn där Alstom också förlorar pengar.

Economist som hänvisar till en ledande tysk strategikonsult skriver att Siemens nu förbereder ett antal stora förvärv. Företagen Toshiba, Hitachi, Valeo, Lucent, Ericsson och Motorola nämns som tänkbara uppköps och samarbetskandidater.

Alstomledningen i Paris uppenbart har skickat ut en testbalong om gasturbintillverkningen i Finspång/Ludvika och engelska Lincoln. Uppenbart i rätt tid om Siemens är köpsuget.

Enligt The Economist så var Siemens bästa förvärv hittills köpet av amerikanska Westinghouses kraftdel för ett antal år sedan. Siemens Westinghouses gasturbinprogram tar vid effektmässigt där gamla Stal Lavas slutar.

Alstom Power brottas med dålig lönsamhet. Det senaste kända kvartalsbokslutet för perioden fram till oktober i fjol visrar att en vinst på 45 miljoner förbytts till en förlust på 18 miljoner där det pågående omstruktureringsprogrammet kostat 73 miljoner kronor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons