Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Speakers corner måste flyttas

Annons

Men vart granitskapelsen ska ta vägen, det är inte bestämt.

-Sveatorget eller Jussi Björlings torg kan vara en bra plats, tycker Håkan Castor (s), som tillsammans med ett antal personer på dåvarande gatukontoret låg bakom tillkomsten.

Men nu ändras förutsättningarna. Före detta skobutiken blir kafé. Och då även en uterservering skapas måste Speakers corner flyttas.

Borlänge centrums social- demokratiska förening samlade in pengar genom att "sälja" träd efter Stationsgatan. Företag och andra gav en summa och fick sitt namn på en plåt vid respektive träd. Castor har inget emot att hans skapelse flyttas.

-Bussarna stör i dag. Men den får inte komma för mycket på sidan. Vi la den där den ligger för att det var en samlingspunkt, där mycket folk rör sig.

Platsen, i hörnet utanför den tid-igare skobutiken och SE-banken, valdes då mycket folk rör sig där. Runt podiet finns en avsats som kan användas som sittplats.

Speakers corner, som invigdes i oktober 1995, är byggd i svensk granit.

Leif Olsén, stadsmiljöchef vid Borlänge energi, säger att det ännu inte är beslutat vart podiet ska flyttas. Något uppdrag att ta bort skapelsen har Borlänge Energi inte heller fått.

-Spontant kan jag tänka mig Börje Anderssons park.

Speakers corner har inte använts särskilt mycket - annat än som sittplats sommartid.

-Det blev inte riktigt vad vi hoppats på. Man skulle använda den för att spela på, och tala. Även för att sitta på, och det gör man.

Inte ens politikerna använder den, de brukar stå nedanför.

- Politiker trodde man ville synas, säger Leif Olsén.

Han tycker att Speakers corner ska behållas:

- Den är rätt så fin. Man vill inte bara kasta den på någon tipp. Vi ska försöka hitta en annan plats.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons