Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad polis kopplas till nya brott

Annons

En tidigare avskedad poliskommissarie har delgetts misstanke om nya brott, grovt tjänstefel och grovt vapenbrott.

Efter en lång tids utredning delgavs polisen i måndags de nya brottsmisstankarna mot honom. Han sade sig vara oskyldig och vägrade i övrigt uttala sig.

Åklagaren misstänker att kommissarien åren 2001_2003 har mörkat uppgifter om informatörer som han samarbetat med för andra poliser och för advokater, åklagare och domstolar. För detta misstänks han för grovt tjänstefel.

Ett av fallen gäller ett ärende där en knarkhandlare lockades i en fälla av en infiltratör och där fällan gillrats av polisen. Enligt åklagaren använde polisen här en otillåten brottsprovokation för att avslöja knarkhandlaren.

Två andra avser olika polisinsatser där uppgifter om informatörerna undanhållits poliser och åklagare.

Ett fjärde ärende gäller ett polistillslag i Stockholm där kommissarien misstänks för grovt vapenbrott alternativt grovt tjänstefel.

Polisen dömdes 2004 av tingsrätten till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Han frikändes i mars 2005 av Svea hovrätt på alla punkter, men riksåklagaren förde målet vidare till Högsta domstolen (HD).

HD dömde honom i mars 2006 till villkorlig dom för vapenbrott och tjänstefel.

Kommissarien planerar att begära resning i HD och kommer då att avslöja nya hemliga polisoperationer.

Han har hela tiden hävdat sin oskuld och förklarat att han bara följt gällande rutiner när han samarbetat med olika informatörer.

TT

Mer läsning

Annons