Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad nordkorean blir fabrikschef

Annons

Nordkoreas avskedade förre premiärminister, den reforminriktade Pak Pong-Ju, har fått nytt jobb som chef för en kemisk fabrik.

Den 68-årige Pak fick sparken i april och har nu utsetts till chef för ett syntetfiberkomplex norr om huvudstaden Pyongyang, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Där har nästan inget producerats på tio år trots enorma investeringar, uppger underrättelsekällor.

Teknokraten och forna påläggskalven Pak skickades för ett par år sedan till Kina för att lära sig marknadsekonomi, vilket sågs som ett tecken på att Nordkorea åtminstone övervägde att skynda på ekonomiska reformer och kanske öppna sig mer mot omvärlden. Å andra sidan finns det analytiker i Sydkorea som ansåg att bytet av premiärminister i april tydde på samma sak.

Det fanns också spekulationer om att han var inblandad i korruption.

Återföreningsministeriet i Sydkorea uppger att man där analyserar uppgiften om Paks nya jobb.

Paks efterträdare som premiärminister blev förre mark- och kommunikationsministern Kim Yong-Il _ inte att förväxla med landets härskare Kim Jong-Il, son till kommunistpartiets grundare Kim Il-Sung. Detta kan, enligt bedömare, tyda på att Nordkorea vill förbättra förbindelserna med omvärlden.

Bland annat finns det ett projekt att bygga ihop Nordkoreas järnvägsnät med Sydkorea, som därmed skulle kunna kopplas till Transsibiriska järnvägen, en önskan som Seoulregeringen länge haft.

I torsdags kördes två tåg, ett i vardera riktning, mellan länderna för första gången sedan 1951.

Premiärministerposten är i stort sett betydelselös i Nordkorea, där nästan all makt ligger i händerna på Kim Jong-Il.

Pak var också i början av 1980-talet chef för en kemifabrik. 1998 utsågs han till minister för kemikalieindustrin.

TT

Mer läsning

Annons