Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparförslag - utan enighet

Annons

Det finns inget sparförslag som det kommer att bli politisk enighet kring. Det har för övrigt aldrig funnits något sådant förslag.

Polisens bristande resurser är ju en följd av att regeringen inte vill satsa tillräckligt på polis- och rättsväsende. Att skylla oviljan, att satsa på polisverksamhet, på bristande ekonomi på riksplanet håller inte eftersom det alltid är en fråga om prioriteringar. Regeringen har under de senaste åren kunnat göra miljardsatsningar på kunskapslyft och maxtaxor. De satsningarna har också inneburit ökade kostnader på kommunnivå.

Eftersom regeringen inte är beredd att avsätta mer pengar så tvingas vi moderater att ställa oss bakom stora delar av sparförslaget men vi gör undantag på två mycket väsentliga punkter.

Vi ställer inte upp på att avveckla några polisstationer och vi lägger ett lägre sparbeting på civilanställda. Det är vår bestämda uppfattning att det inte är bra att dra ner på antalet civilanställda eftersom det kommer att innebära att poliser kan tas i bruk för dessa arbetsuppgifter. Däremot ser moderaterna positivt på möjligheterna att tillsammans med andra län hitta samverkansformer för en del uppgifter. Det är angeläget att arbetet intensifieras när det gäller att ta fram arbetsuppgifter som det går att samverka kring.

Den viktigaste skillnaden mellan moderaternas förslag och majoritetens är, att vi vill ha kvar en polisstation i varje kommun. Det är alltså från vår synvinkel överhuvudtaget inte aktuellt med att stänga några stationer.

Polisstationerna i Säter, Gagnef, Smedjebacken och Orsa ska vara kvar. Vi köper inte förslaget med poliskontor eftersom vi vill ha poliser stationerade i varje kommun, som ska ha tillgång till datorer samt också bära vapen.

Det ska vara riktiga poliser som kan tjänstgöra som ordningspoliser. Lägger man ner polisstationerna i ovan nämnda orter så kommer man inte att ha poliser som är stationerade på orten och arbetar som ordningspoliser.

Förslaget att ha lokala poliskontor innebär mer en servicefunktion till allmänheten och inget reellt polisarbete. Service till allmänheten är ju av underordnad betydelse om man jämför med den trygghetsfaktor det innebär att ha polis på orten som faktiskt kan ingripa mot brottsligheten. Inte minst viktigt torde det vara i Säters kommun där faktiskt en del av Sveriges farligaste personer finns på rättspsykiatriska enheten

För tio år sedan hade vi sextio fler poliser i Dalarna. Brottsligheten har ökat och blivit grövre samtidigt som antal poliser minskat.

Den otrygghet som människor känner har ökat och jag som politiker tar mycket allvarligt på detta. Dessutom ökar skadegörelsen oroväckande. Affärsinnehavare drabbas av så höga försäkringspremier att det ibland bara återstår att lägga ner verksamheten.

Jag är besviken på att vi inte kommer att nå enighet i polisstyrelsen om att behålla en polisstation i varje kommun. Men jag kan utlova att vi moderater i polisstyrelsen kommer att fortsätta att ha ett stort engagemang för att vi ska ha poliser stationerade i varje kommun i hela Dalarna.

ULLA OLSSON

Mer läsning

Annons