Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparförslag leder till att personal utsätts för fara

Annons

- För fem år sedan togs beslut om att vi inte fick vara ensamma på grund av risken för att bli misshandlade av de boende, säger Linda Andersson, talesman för de anställda.

De bor fyra vårdtagare fast vid gruppboendet på Värnbovägen, dessutom finns det en avlastningsplats. Eftersom det handlar om mycket vårdkrävande människor är det ständigt två som jobbar. Undantaget är på förmiddagarna när de boende är på dagcenter.

Totalt är det tolv anställda vid Värnbovägen. Ingen jobbar heltid, utan de som har högsta tjänstgöringsgraden är 85 procent.

- Med ett sådant här jobb är det få som orkar jobba heltid, säger Linda Andersson.

När gruppboendet öppnade 1993 var det vid flera tillfällen problem med att någon av de boende blev mycket aggressiva och personalen blev mycket allvarligt misshandlad. Bland annat hölls kvinnan fast, kastades i väggen och lyftes i håret så stora tussar lossade.

- Detta var kulmen på en längre tids intermezzon och då beslutades att vi fick inte vara själva på natten, berättar Linda Andersson.

Hon poängterar att även de boende blev lugnare när det var två personal på plats.

- De kände också att det vara tryggare, poängterar Lena Lindblom, anställd vid gruppboendet.

Det händer fortfarande att personalen får smällar, men inte i den omfattningen som det var tidigare.

Men nu har socialförvaltningen beslutat att gå mot sitt eget beslut och ändra till en personal på natten. Skälet anges till att det är lugnt för närvarande och att nattpatrullen kommer att förstärkas och att det finns vaktbolag att tillgå.

- Hur ska man hinna larma om det händer något, när det svänger på någon sekund från lugnt till ett fullständigt livsfarligt utfall, frågar sig Annica Wester, anställd vid gruppboendet.

Linda Andersson poängterar att konsekvensen kan bli att den som eventuellt blivit överfallen på kvällen kan bli liggande hela natten utan att någon reagerar.

Konsekvensen av beslutet i socialförvaltningen blir att personalen kommer att vägra jobba natt och det med hänvisning till arbetsmiljölagen.

- Vi kommer att ta hit yrkes-inspektionen eftersom det föreligger risk att få allvarliga skador på arbetsplatsen, säger Linda Andersson.

De anställda ställer sig frågande till hur kommunledningen tänker. Samtidigt som det börjar bli allt svårare att rekrytera personal till den här typen av jobb så tas beslut som innebär klara försämringar av jobbet och som dessutom innebär fara för den egna hälsan.

- Problemet är dessutom komplext, eftersom om vi mår dåligt känner de som bor här det och då blir de sämre och jobbet ännu besvärligare, summerar Linda Andersson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons