Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spåren leder ut till råken

Annons

Ove Liljedahl hade tillbringat söndagen tillsammans med skoterkamrater och bland annat gjort en utflykt till Gangsbergs fäbodar mellan Näckådalen och Untorp.

På kvällen återvände de till Hansjö och vid 22-tiden skildes han från kamraterna för att åka hem.

Där slutar spåren efter honom, men först under måndagen anmäldes han som saknad.

Eftersom han måste passera någon av de stora älvar som rinner i området, för att komma till Stackmora, koncentrerades spaningarna med helikopter och hundpatruller till stränderna. Under kvällen utvidgades eftersöket med skoterkamrater som letade igenom ett område omkring Stackmora.

Spaningarna gav inget resultat. Man fann heller inga spår, som tydde på att han åkt ner i något vattendrag.

På onsdagsmorgonen slog spaningsledningen upp sin central i Hansjö bygdegård. Tolv civila skoterpatruller kompletterade polisens insats och sökte norr om Orsa, upp mot Tallhed.

Under förmiddagen gick också polishelikoptern upp och från den upptäcktes ett skoterspår som ledde fram till den stora råk som har öppnats vid Oreälvens utlopp i Orsasjön.

Eftersom det inte finns något spår som leder bort från råken bestämde man sig för att undersöka den närmare.

Risken för att en skoter kört ner i råken styrks av två av varandra oberoende vittnesmål, som berättar att de hört skoterljud från sjön, som hastigt har upphört, vid en tidpunkt som stämmer överens med när den saknade lämnade Hansjö. Spårets bredd stämmer också med hans snöskoter.

Räddningspersonal från Orsa har sökt över vattenytan utan att hitta något. Vattnet är mörkt och djupet omkring 30 meter.

Dykare från räddningstjänsten i Rättvik gjorde också ett försök, men utan framgång.

- Det var alldeles för strömt, berättar dykaren Patrik Fredriksson, strömmen, mörkret och djupet gjorde det omöjligt. Det var bara att ge upp.

I dag återupptas sökandet i Orsasjön, då råken ska sökas igenom med en så kallad Sjöuggla, som transporterades upp från Stockholm över natten.

Den försvunne Ove Liljedahl är född 1967 och var klädd i en röd skoterdress. Han färdades på en blå Skidoo Grand Touring av 1998-års modell. Förmodligen bar han ingen hjälm.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons