Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spåren finns kvar

Annons

Det är tidig morgon i kontoret invid Oscars lave, den höga fyrkantiga byggnaden som tornar upp sig vid gruvkanten. Pentti och Börge Wredelius bjuder på kaffe. Varje torsdag gör de en tur i gruvan för att sköta underhåll och kontrollera pumpar och dränering. Att jobba en dag i veckan räcker bra efter alla år, tycker båda, som fyller 62 till våren.

Pentti Lönnqvist har jobbat med underhållet sedan gruvan lades ned. Han blev bergarbetare i Falu gruva 1968, och blev den som fick trycka på knappen och spränga den sista salvan den 7 december 1992.

- Det var spännande. Då fick man känna sig historisk, och det var skönt att allt klaffade, säger han och visar på stenen bredvid kaktusen på fönsterbrädan. Den är kvar från sista salvan, glittrar och väger tung av bly och zink.

- Den ska härifrån sade frugan hemma, så jag tog hit den, säger Pentti.

Vägen ringlar ner i dagbrottet och vidare ner i underjorden.

- Känner du suget ner i gruvan, säger Pentti.

Och visst drar det, det är varmare i gruvan än ute och vindrutorna på jeepen immar igen.

- Det hörs och känns om jag inte hittar, säger Pentti som rattar.

Vi stannar på 95-metersnivån där Börge kollar en pump. Svavellukten retar i halsen.

Lite längre fram ligger en sitta, en rastplats. Här åt och vilade gruvarbetarna till på slutet av 80-talet. Det var först då de började åka upp med hissen i Oscars schakt för att äta lunch.

Ingen har städat ur. Här finns spår av det som behövdes för att klara en 8-timmarsdag under jord: Plastmuggarna står kvar på bordet bredvid kaffetermosen med namn på. Hushållspapper och melittafilter har tagit slut och lysrören fungerar inte längre, men det gör telefonen som behövs i nödfall.

Mycket har blivit kvar, det bara blev så.

Pentti blev också kvar efter nedläggningen.

- I början var det ödsligt, inga fläktar, inga maskiner, ingen som skällde när man åkte ner, säger Pentti som saknar kamratskapet. Hade gruvan gått så hade nog alla varit kvar, tror han. Men det var inte så mycket att göra när malmen tog slut.

- Det var ett fritt jobb, ingen bas som stod bakom arlset, alla skötte sitt, säger Pentti.

På 195-metersnivån finns den gamla fordonsverkstaden och ett rum där man reparerade borrmaskiner. En del av utrustningen såldes, men mycket finns kvar. Här står skrotningsmaskinen, Penttis hjärtebarn, säger Börge,

- U-ja, jag fick väl låna den ibland, säger Pentti och skojar genom att klappa om fordonet som om det vore en gammal häst.

Skrotning är ett livsviktigt arbete i gruvan. Det krävs handlag och kunskap för att bända loss lösa stenar med spettet så att varken den som skrotar eller jobbarkompisarna får ras över sig.

Vi andra tittar var vi sätter fötterna när vi går i orterna, Pentti tittar i taket. Vad ser han?

- Ingenting, svarar han.

Men ser han något så är det nya sprickor och lösa stenar i taket.

Skyltarna vittnar också om arbetet som avbrutits: Avstängd väg - oskrotat område - kortslutning och jordning -Siren ljuder vid skjutning

Museichefen Sven Olsson har funderingar på om det går att göra turistmål av övergivna verkstäder och andra miljöer som står orörda i gruvan. Dem kan man nå med bil, kanske ett besöksmål för handikappade.

- Det krävs en hel del åtgärder, säger Börge och Pentti och pekar på lösa kablar.

Vid Oscars schakt mäter de vattendjupet. Måttbandet piper när det når vattenytan som ligger på 213,70 meter, nollpunkten räknas från foten av Oscars lave.

Manöverpanelen till hissen som Pentti och de andra brukade åka med finns kvar, men nu rostar hisskorgen bort under vattnet längst ner i schaktet på 440 meters djup.

Flera stora verkstäder och kilometervis med orter hamnade också under vatten när gruvan gradvis fylldes på.

Här nere ligger skatten som Pentti sparat under en presenning,

- Den är från sista salvan, det vet jag för jag körde hit den själv. Det är rikt på zink, på slutet bröt vi bara det bästa, säger Pentti. Han är nöjd med att ha sparat resterna från sprängningen, till vad vet han inte riktigt.

- Framtiden är ju inte slut än, säger han.


Faktaruta:fakta | gruva ovan vatten

Schaktet under Creutz lave går 208 meter ner, vattennivån ska ligga på 214 meter.

Stora stöten är 95 meter djup, i snitt.

Dräneringshål och diken går som en spindelnät genom gruvan. Vattnet som pumpas upp går vidare till Främby för rening.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons