Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparbutiker kan bli Tempo

Annons

I förra veckan beslutade styrelsen för Axfood AB att slå samman Hemköp och Spar-kedjan. Erbjudandet presenterades för landets 140 Sparbutiker och går ut på att Hemköp tar över alla butiker som har över 30 miljoner i omsättning och en säljyta på 600 kvadratmeter.

Sådan omsättning har ingen av kommunens tre Sparbutiker som ligger i Sundborn, Bjursås och Grycksbo.

- Vi vet inte så mycket än. De ska komma hit och diskutera, det återstår förmodligen för oss att bli en Tempobutik. Det blir lägre anslutningsavgift, och bara 20 sorters tandkräm att välja mellan i stället för 40, och det kan ju vara skönt, säger Sven-Gunnar Groth på Paletten i Sundborn.

Inte heller Tommy Nilsson på Sparbutiken i Bjursås är oroad.

- Det här med omsättningen är ju bara ett förslag, det kan bli fler grupperingar. Vilket fack vi än hamnar i så blir vi blir starkare som uppköpare, säger Nilsson.

Anders Nensén på Spar i Grycksbo berättar att han har ökat omsättningen med sex miljoner på tre år och att han ska bygga ut.

- Till hösten expanderar jag in i biblioteket som ju står tomt. Vi slår ut en vägg och får 160 nya kvadratmeter. Det behövs för bredare gångar och större sortiment nu när försäljningen gått i taket, säger Nensén som till och med tycker att det är en rolig historia att frysen packat ihop.

- Den har fungerat prickfritt sedan 1966 och sedan pajar den en vecka innan den ska slängas ut. Den nya kommer nästa vecka. Folk har stormat butiken eftersom jag sålde ut frysvarorna till halva priset, säger han.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons