Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparbeting slår hårt mot hemsjukvården

Annons

Driftstyrelsens prognos löd i september i fjol att underskottet för 2001 skulle hamna runt 40 miljoner. Det blev 33.

Det sparpaket som landstinget sjösatte under hösten var tänkt att spara 20 miljoner kronor.

- Kostnadsutvecklingen överlag har ätit upp besparingseffekterna, säger landstingsrådet Alf Johansson, s.

I det nya primärvårdsavtalet sänktes finansieringsramen från förra årets budget. Det innebär att primärvården står inför ett sparbeting om 18 miljoner kronor. Efter måndagens driftstyrelsemöte står det klart att det blir inom hemsjukvården som den besparingen ska göras.

Enligt Alf Johansson kommer besparingarna att kräva både minskade resurser till hemsjukvården och att kommunerna tar över en del av ansvaret för hemsjukvården.

Den totala finansieringsramen för hälso- och sjukvården i länet för 2002 presenterades under gårdagen. Målet inför kommande år är att uppnå besparingar om totalt 50 miljoner kronor.

Vuxenpsykiatrin har redan genomfört förändringar som enligt beräkningen kommer att spara 15 miljoner per år. Lägger man till besparingen på 18 miljoner som förändringarna i hemsjukvården väntas ge, så återstår 17 miljoner. Vilka nya nedskärningar det kan innebära är än så länge inte klart. Alf Johansson säger att det kommer att finnas färdiga förslag vid nästa styrelsesammanträde i mars.

- Sammantaget har vi en ganska tuff tid framför oss. Ytterligare 65 miljoner i besparingar väntar oss runt hörnet av 2002, konstaterar Alf Johansson.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons