Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparbeting i Gagnef

Annons

Den borgerliga majoriteten i socialnämnden i Gagnef har beslutat att spara drygt tre miljoner kronor varav drygt två miljoner kronor inom hemtjänst och särskilda boenden.

Dessa kostnadsminskningar görs i socialnämndens redan kraftigt bantade budget, vilken beslutades i december 2005 av kommunfullmäktige. Då beslutades för tredje året i rad om personalminskningar i hemtjänsten och för tredje året i rad beslutades om reducering av platser i särskilda boenden.

Nu, fyra månader efter dessa beslut, står man i beredskap att ytterligare minska kostnaderna i dessa verksamheter. "Det är ingen besparing" säger socialnämndens ordförande. Vad är det då?

Under ärendets beredning ställdes frågor om vårdens innehåll och vilka värderingsgrunder politikerna ville ha.

De socialdemokratiska ledamöterna föreslog att socialnämnden skulle begära tre miljoner kronor i tilläggsanslag från kommunfullmäktige för att undvika ytterligare besparingar. Förslaget röstades ner.

Nu framstår det allt tydligare hur de överskotten skapats. Det är äldreomsorgens verksamheter som fått vidkännas stora kostnadsminskningar med åtföljande negativa konsekvenser.

Någon budgetberedning värd namnet har inte förekommit under de senaste tre åren i Gagnefs kommun.

Tjänstemän har lagt förslag som de ideligen fått ändra. Oklarheter har förelegat ända in i det sista om hur budgetförslagen egentligen sett ut.

Socialdemokratiska förslag har avslagits och röstats ner. Långsiktighet har inte varit ledstjärna.

Hur hanteras och fördelas egentligen skattemedlen i Gagnefs kommun och vart tar pengarna vägen?

Nu vill jag veta.

ANN-GRET OLSSON, (S)

Mer läsning

Annons