Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparbanken i miljonsmäll

Annons

Den stora smällen kommer Norrbärke Sparbank att drabbas av då de lånat ut ett par miljoner till bygget.

Vid invigningen den 5 december 2002 var Lars Runesson, ordförande i Söderbärke Aktiva Företagarförening mycket optimistisk inför framtiden. Ett framtidsbygge till VBU-skolans Kunskapslyft invigdes med entusiasm där sju Söderbärkebor vardera satsat 25 000 kronor och Norrbärke Sparbank ett par miljoner.

Det sas att VBU satsade långsiktigt därför var finansieringen inte så svår när man byggde. Det blev ganska billigt men lite större än planerat eftersom man fick tag på moduler till bra pris men helt enligt VBU:s önskemål. När det blev dags för kontraktsskrivning så visade det sig att VBU bara var beredda till ett tvåårskontrakt i stället för ett femårskontrakt.

VBU låste inte ens upp dörren, eleverna uteblev.

Men VBU betalade dock ut närmare en halv miljon i hyra fast det hade inte VBU:s ordförande, Roger Stål (s), en aning om.

- Har vi betalat ut hyra utan att ha verksamhet, det hade jag ingen aning om. Visserligen var planerna att vi skulle ha K-lyft och lärcentran på flera ställen, bland annat i Söderbärke. Vilken tur att det inte blev ett femårsavtal för då hade det blivit ännu dyrare, säger Stål.

Stål berättar att när man startade lärcentra så skulle det ske på flera orter som Fredriksberg, Grangärde, Söderbärke och Smedjebacken.

- Nog har jag hört att det var trögt och att vi skulle lägga ned i Söderbärke, men något hyresavtal har jag inte hört om, säger Stål som hoppas att VBU inte har outnyttjade hyreskontrakt på fler platser.

Konkursförvaltare Olof Riesenfeld tror det blir storförlust i konkursen:

- Tillgångar, nja, ett databord och ett par kaffekoppar. Jag har pratat med banken och andra. Alla bedömer fastigheten som mycket svårsåld, en undervisningslokal på fel sida vägen. Vi kommer bara att få ut en bråkdel av de kostnader som bygget medförde, befarar Riesenfeld.

K-lyftets ansvarige, Lennart Myhrman, har inte nåtts för en redogörelse vilka hyreskontrakt som tecknats på andra håll.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons